dunner haar

7 Oorzaken waardoor je haar dunner wordt

Dunner wordend haar is een gevoelig onderwerp. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar bij vrouwen ligt het mogelijk nog gevoeliger. Er zijn veel oorzaken voor dunner wordend haar. Wat je eet, hoe je je haar in model brengt en waarmee, alles kan tegenwerken. Het betekent ook dat je zelf het één en ander kan doen om te voorkomen dat je haar dunner wordt.

Oorzaken die zorgen dat je haar dunner wordt

#1 Te heet douchen

Net als je huid, droogt ook je haar uit van heet water. Heet water spoelt het talg of huidvet van je haar. Hoe heter het water hoe meer je haar uitdroogt en hoe harder je huid weer gaat werken om talg te produceren. Droog haar is erg kwetsbaar en breekt snel af.

Oplossing

Draai de temperatuur van het water een paar graden lager en/of spoel je haar na met koud water. De haarschubben sluiten zich dan en je haar gaat er van glanzen.


#2 Te veel haarspray

Je wilt natuurlijk dat je haar de hele dag in model blijft. Helaas drogen deze haarsprays je haar uit en maken ze je haren broos. Vooral producten met alcohol dragen hieraan bij. Als je daarnaast haar met haarspray ook nog eens borstelt, toupeert of tegenkamt, dan gaat je haar zeker verloren. Droog en broos haar breekt eerder waardoor je haar dun wordt.

Oplossing

Vervang je haarspray voor een styling mousse of schuimversteviger. Mousse houdt misschien wat minder lang en geeft een zacht en natuurlijk resultaat. Kies producten zonder alcohol. Je zou daarnaast ook kunnen overwegen om een kapsel te kiezen waarbij je minder haarspray nodig hebt.

Deze KMS volume mousse houdt je haar lang in model. Het bevat geen alcohol. Het beschermt je haar tegen UV-stralen en zorgt voor 70% meer volume in dun haar.


meer informatie

#3 Strakke kapsels

Draag je iedere dag je haar in een strakke staart of opgestoken, dan komt er veel druk te staan op je haarzakjes. Ze kunnen de haarzakjes verzwakken of beschadigen. In het ergste geval kunnen er geen nieuwe haren meer groeien.

Oplossing

Kies een losser kapsel. Draag je haar vaker los en als je het wel opsteekt of vastzet, doe het dan los met met haaraccessoires die goed zijn voor je haar, zoals elastiek met stof erom zoals scrunchies.

#4 Jeuk aan je hoofd

Jeukt je hoofdhuid regelmatig? Dan is de verleiding om af en toe je hoofd te krabben niet te weerstaan. Maar als je aan je hoofd krabt, dan schuur je de haarwortels langs elkaar. Dit beschadigt je haar en dunt het uit.

Oplossing

Verzorg je hoofdhuid door hem eens per week te masseren met speciale haarolie, tea tree olie of arganolie. Was je haar daarna met milde shampoo. Je kan ook wat appelazijn aan je shampoo toevoegen zodat je de pH-waarde verlaagt.

#5 Afvallen

Afvallen kan best maar als je bepaalde diëten gaat volgen bepaalde voedingsgroepen gaan uitsluiten of veel te weinig eet, dan gaat je lichaam in de spaarstand. Alle energie gaat dan naar het regelen van de belangrijkste lichaamsfuncties. Haargroei hoort daar niet bij en daar zal weinig energie naar toe gaan. Je haar kan meer gaan uitvallen en dunner worden.

Oplossing

Val op een verstandige manier af. Zorg dat je dieet voldoende eiwitten en noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Je zou kunnen overwegen om een supplement met collageen te gebruiken of de tips op te volgen die de aanmaak van collageen stimuleren.

Hyaluronzuur met co-enzym Q10, aloë vera en marine collegeen – 100% Natuurlijk. Helpt tegen veroudering van de huid, haar en nagels.

meer informatie

#6 Te veel UV-stralen

Zonder dat je echt gaat zonnebaden, is de kans toch groot dat je haar veel zonlicht opvangt. De UV-stralen drogen je haar uit, maken het minder elastisch en minder sterk. Zelf je haarzakjes kunnen op den duur beschadigen waardoor je haar dunner wordt.

Oplossing

Bedek je hoofd als je in de zon zit of loopt. Gebruik speciale producten die je haar beschermen tegen UV-stralen. B.v. een crèmespoeling die je niet hoeft uit te wassen.

#7 Stress

Stress is een grote veroorzaker van haaruitval.  Als je langere tijd of chronisch gestrest bent, maken je bijnieren het stresshormoon adrenaline aan. Bepaalde cellen, waaronder zweetklieren nemen deze adrenaline op en gaan glucose verbranden om energie vrij te maken. Hierbij ontstaan melkzuur als afvalproduct. Melkzuur tast de haarwortels aan en verhindert de groei van nieuw haar. Je haar wordt dunner en je kan meer last hebben van een jeukende hoofdhuid.

Oplossing

Relax! Door meer te bewegen bijvoorbeeld of door yoga, mediteren.