De menopauze heeft drie fases

De menopauze of overgang is een natuurlijke gebeurtenis in het leven van een vrouw en heeft alles te maken met het einde van de vruchtbare periode. De menopauze kent drie fases.


Je bent officieel in de overgang als je één jaar niet meer ongesteld bent geweest. Dat moment is dus alleen vast te stellen als je terugrekent. De overgang gaat vaak gepaard met een aantal lichamelijke veranderingen en symptomen. Opvliegers en slecht slapen zijn een paar van die kwaaltjes. Hoeveel last je daarvan hebt, verschilt van vrouw tot vrouw.

Verschil per vrouw

De overgang is voor iedere vrouw weer anders. Sommigen herkennen zich in ervaringen van hun moeder of zussen, maar het kan ook compleet anders verlopen.  Ook waar je woont of tot welke etnische groep je behoort, lijkt verschil te maken. Zelfs je eigen verwachtingen lijken een rol te spelen in hoe je deze periode uiteindelijk ervaart. De ene vrouw voelt zich bevrijd doordat eindelijk van die maandelijkse menstruaties af is en zich geen zorgen meer hoeft te maken over een mogelijke zwangerschap, de andere voelt zich somber omdat het niet meer mogelijk is om nog kinderen te krijgen.

De drie fases van de menopauze

1. Perimenopauze

    Tekenen dat de menopauze er aan komt, kun je al jaren van te voren ervaren. De niveau’s van je hormonen beginnen te schommelen en de hoeveelheid oestrogeen neemt langzaam af. Maar dit gebeurt niet gelijkmatig. Het niveau heeft pieken en dalen waarbij de pieken soms nog hoger zijn dan toen je jonger was.  Je menstruaties komen misschien minder regelmatig dan je gewend was.  Klachten als bijvoorbeeld opvliegers, moeilijk slapen en stemmingswisselingen kunnen nu ook al voorkomen, maar je kunt wel nog gewoon zwanger worden. Anti-conceptie wordt  daarom ook aanbevolen tot een jaar na de laatste menstruatie.

    2. Menopauze

    Zoals gezegd, je hebt de menopauze bereikt als je op een natuurlijke manier, een jaar niet ongesteld bent geweest. Dat moment duurt dus eigenlijk maar een dag. Dat punt bereik je tussen de 40 en 58, het gemiddelde ligt op 51. De leeftijd komt vaak overeen met die van je moeder en zussen. Als je rookt ligt dat punt gemiddeld twee jaar eerder. De leeftijd dat je voor de eerste keer ongesteld werd, hoe lang en of je de pil hebt geslikt, lijkt niet van invloed.

    3. Postmenopauze

    Nadat je de menopauze hebt bereikt, volgt de postmenopauze. Een periode waarin je oestrogeen niveau blijvend laag is.  Bepaalde overgangskwaaltjes zoals opvliegers, kun je nu nog steeds ervaren. Het risico om last te krijgen van aandoeningen die veroorzaakt worden door een laag oestrogeen niveau zoals botontkalking, wordt groter.


    In welke fase ben je?

    Als vrouw wil je natuurlijk graag weten of bepaalde klachten veroorzaakt worden door de (peri)menopauze. Er zijn testen voor, die kunnen vaststellen of je in de overgang bent. Maar tijdens de perimenopauze zijn de resultaten van die testen niet erg betrouwbaar omdat het nivo van je hormonen zo schommelt. Je zult in ieder geval op meerdere momenten moeten testen om zeker te zijn van de uitkomst.