Verhuizen is leuk. Lekker alles opnieuw inrichten. Vooral als het om een nieuwbouwhuis gaat.
Maar bij een nieuwbouwhuis is het interieur niet het enige dat ingericht moet worden. Een nieuw huis staat meestal in het zand en de modder. De tuin moet dan ook nog helemaal ontworpen en aangelegd worden.
Sluitpost
Vaak is de tuin een sluitpost. Het meest geld wordt in de binnenkant gestoken. De keuken, de badkamer, nog wat meerwerk, raambekleding en nieuwe meubels. Bij een nieuwbouwhuis lopen de kosten vaak flink op. En als er dan wat tegenvallers zijn, dan blijft er vaak niet te veel meer over voor de tuin.
Niet alles in één keer
Gelukkig hoef je niet alles in één keer te doen. Voor de aanleg van een gazon, planten en struiken, moet het bovendien ook het goede seizoen zijn. Je kan je daarom beperken tot het hoogst noodzakelijke. Dat is meestal een schutting en de bestrating van de weg naar de voordeur. Je wilt tenslotte niet dat iedereen vrij toegang heeft tot je tuin en huis en geen inkijk hebben van voorbijgangers en buren. Het is ook niet prettig om iedere keer je lieslaarzen aan te moeten trekken als je het huis verlaat. En dan heb ik het nog niet over het zand en de modder die bezoekers je (nieuwe) huis binnenbrengen.
Schutting
Veel mensen geven bij een schutting de voorkeur aan natuurlijke begroeiing. Een nadeel daarvan is dat het jaren duurt voor die een beetje hoogte krijgt. Tegenwoordig kan je ook kant-en-klaar begroeide schuttingdelen kopen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
Het meest zie je de goedkopere houten schutting of Douglas schutting die langzaam vergrijzen. Dat is vaak de goedkoopste oplossing. Vind je dat niet mooi dan is er ook een alternatief: composiet schuttingen. Deze schuttingen zijn van composiet met een houtmotief. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zijn zeer duurzaam en hebben nauwelijks onderhoud nodig.
Bestrating
Een bestrating met roodbruine klinkers is een vrij goedkope oplossing. Maar het moet natuurlijk wel een beetje bij de stijl van het huis passen. Er zijn ook tuinpad mallen verkrijgbaar waarin je beton stort. Het lijkt dan net of je een tegelpad hebt met echte groeven. In werkelijkheid is het gewoon beton. Er zijn kleurstofpoeders om aan het beton toe te voegen zodat het een mooi kleurtje krijgt.