minder opvliegers door voeding

Opvliegers verminderen door het Mediterrane dieet

Opvliegers ’s nachts of overdag zijn het meest voorkomende symptoom van de overgang.

Wat blijkt? Met de juiste voeding kan je opvliegers verminderen.


Opvliegers zijn onschuldig, maar kunnen wel heel erg hinderlijk zijn. Vooral als ze ook nog eens gepaard gaan met een rood hoofd en zweten. Nachtelijke opvliegers kunnen je daarbij ook nog eens uit je slaap houden. Die hitte-aanvallen worden veroorzaakt door pieken en dalen van het hormoon oestrogeen en kunnen in alle fasen van de overgang voorkomen.

Tot nu toe leek er maar weinig aan te doen en zelfs hormoontherapie werkt niet afdoende. Nu blijkt dat je met de juiste voeding je hormonen meer in balans kunt brengen en daardoor het aantal opvliegers en nachtzweten sterk kan verminderen. Als je erg veel last hebt van opvliegers is het misschien een idee om eens uit te proberen.

Het Mediterrane dieet helpt tegen opvliegers

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 6040 vrouwen die 9 jaar gevolgd werden tijden hun overgangsjaren. De vrouwen werden ingedeeld in zes categorieën van verschillende diëten. Hieruit bleek dat vrouwen met voedingsgewoonten die het meest leken op het Mediterrane dieet 20% minder last hadden van opvliegers. Ook vrouwen die veel groenten en fruit binnenkregen hadden minder klachten. Aan de andere kant hadden vrouwen die voeding met veel vet en suikers aten 23% meer kans op opvliegers en nachtelijk zweten.

broccoli
Wat houdt het Mediterrane dieet in?

Het Mediterrane dieet is niet speciaal bedoeld om af te vallen, maar is gebaseerd op de traditionele manier van eten in de landen van de Middellandse Zee. Denk aan knoflook, olijfolie, salades, pasta, groenten en een glaasje rode wijn.

Het Mediterrane dieet kenmerkt zich verder door:


  • veel groenten
  • veel vers fruit
  • bonen, noten, en granen zoals tarwe, haver, mais, bruine rijst en gerst.
  • olijfolie als belangrijkste vet
  • zuivel in de vorm van kaas en yoghurt
  • matige hoeveelheden vis en gevogelte
  • maximaal 4 eieren per week
  • weinig rood vlees
  • matige hoeveelheid rode wijn
  • 25-35% van de calorieën zijn afkomstig uit vetten
  • maximaal 8% van de calorieën is afkomstig uit verzadigd vet.

Eet meer fruit en groenten

Onderzoekers weten nog niet precies waarom het Mediterrane dieet overgangsklachten positief beïnvloedt. Het zou kunnen dat vezels, die in overvloed voorkomen in groenten, fruit en volkoren producten, en in verband gebracht worden met meer stabiele oestrogeen waarden, daarbij een rol spelen.

Vezels hebben ook een stabiliserende werking op hormonen als insuline en het stresshormoon cortisol. Groenten, fruit en volkoren producten zijn ook voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel minder laten schommelen dan bewerkte koolhydraten uit producten als wit brood, witte pasta, koek en gebak. De vrouwen die minder klachten hadden aten vooral veel aardbeien, meloen en ananas.

Kruisbloemige groenten

Van het antioxidant sulforafaan, dat vooral voorkomt in broccoli was al eerder bekend dat het het hormoon oestrogeen kan stabiliseren. Verder zijn kruisbloemige groenten zoals waterkers, boerenkool, broccoli, spruitjes, bloemkool en radijs rijk aan fytochemicaliën die schadelijke stoffen in het lichaam opruimen en dat draagt ook bij aan een betere balans van hormonen.

[bol_product_links block_id=”bol_5318a7bf80c97_selected-products” products=”1001004010382442,1001004002006551″ name=”me” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”450″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]