activiteiten die je jong houden

Hoe blijf je jong? 6 Anti-aging activiteiten

Bewegen is gezond en bewegen is nodig, juist als je ouder wordt. Deze anti-aging activiteiten helpen je daarbij.


Deze activiteiten hebben niet alleen een positieve invloed op je uiterlijk, je houding maar ze helpen je ook om soepel te blijven bewegen..

Hoe blijf je jong?

Bewegen helpt mee aan een jeugdig voorkomen. Bovendien krijg je er meer energie door. Dus, ook al heb je geen zin en kan je het maar moeilijk opbrengen, probeer deze oefeningen in te bouwen in je dagelijks leven.

Een paar squats terwijl je naar het journaal kijkt, en wat oefenen met gewichten tijdens  je favoriete tv-serie, met de fiets in plaats van met de auto, enz. Vermijd lang zitten.

6 anti-aging activiteiten die je jong houden

1. Ga door de knieën

De squat is een krachtige oefening om de spieren van je bovenbenen, billen en knieën te verstevigen en de knie- en heupgewrichten soepel te houden. Bij het ouder worden lijkt dat misschien zwaar voor de knieën, maar als je het goed doet is dit een prima oefening.

Zo doe je de squat

Ga door de knieën alsof je op een stoel gaat zitten.  Breng de armen horizontaal naar voren en houd de rug recht, dus niet hol of bol.


Dames zetten hun voeten iets wijder dan de heupen, en laten de tenen iets naar buiten wijzen. Heren zetten de voeten op heupwijdte en laten de voeten naar voren wijzen.

2. Zet je spieren aan het werk

Ieder jaar dat je ouder wordt neemt je spiermassa af en je vetpercentage toe. Trainen met gewichten is daarom juist belangrijk als je ouder wordt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je spiermassa afneemt en dat doe je door te trainen met gewichten.

Als je 26 weken traint is het zelfs mogelijk om het verouderingsproces te keren.  In plaats van gewichten kun je ook opdrukken. Je gebruikt dan je eigen lichaam als gewicht.

Lees ook: je telomeren verlengen

3. Laat je hersenen kraken

Behalve je spieren en gewrichten trainen, is het zeker zo belangrijk om je geheugen te trainen. Dingen onthouden, spelletjes die om een snel reactievermogen vragen, nieuwe dingen leren. Het helpt allemaal om je geest snel en alert te houden.

4. Doe nog meer cardio

De beweegrichtlijn is om 150 minuten per week, dat is minimaal 20 minuten per dag matig intensief te bewegen. Maar meer bewegen is beter en zal nog grotere voordelen opleveren voor je hart en je gezondheid.

Met matig intensief bewegen wordt bijvoorbeeld bedoeld: wandelen, de trap oplopen, rustig joggen of fietsen. Dus misschien wat vaker naar de winkel fietsen in plaats van met de auto?

5. Spring elke dag

Springen lijkt misschien niet de meest geschikte  lichamelijke activiteit als je boven de 50 bent. Je bent misschien bang dat je gewrichten zoals knieën of heupen er onder lijden. Maar daar hoef je niet direct bang voor te zijn. Het is juist goed voor je botten, je botten worden er sterker door. Als je springt dan ben je op het hoogste punt even gewichtloos en dat schijnt verschillende voordelen voor de gezondheid te hebben. Als je al last van artrose hebt, is springen wellicht een minder goede keuze.

Tip: neem een minitrampoline!

Vind je op en neer springen te veel van het goede? Flink uitstappen met één van de benen is ook al genoeg voor een positief effect.

6. Tel je stappen

Een stappenteller helpt je om inzicht te krijgen in hoeveel en hoever je loopt op een dag. Aanbevolen wordt om tenminste 7500 stappen te maken, maar ideaal is 10000 stappen. Je zal zien dat het nog niet meevalt om iedere dag zoveel stappen te  maken. Even om aan te geven hoe veel tijd het kost. In 10 minuten zet je tussen de 1000 en 1200 stappen, afhankelijk van je snelheid.

Een stappenteller of sporthorloge is hierbij niet alleen nuttig, het stimuleert je ook om meer stappen te zetten. Download een stappenteller op je mobiel of draag een fitness horloge.