krachttraining

Welke sporten helpen je spiermassa op te bouwen?

Je spieren blijven trainen is belangrijk. Als je ouder wordt neemt je spiermassa en spierkracht af. Je zal je dus extra moeten inspannen om dit in stand te houden.


Krachttraining

Voor het opbouwen van spiermassa is krachttraining nodig. Door krachttraining neemt ook je vetpercentage af en zal de conditie van hart- en bloedvaten toenemen. Met aerobe sporten of cardio-oefeningen zoals hardlopen, fietsen en zwemmen verbrand je wel veel calorieën en je krijgt er een goede conditie door. Maar je bouwt er geen spiermassa mee op.

De volgende sporten zijn bijvoorbeeld geschikt:

Trainen met gewichten

Als je denkt aan het trainen met gewichten krijg je misschien meteen beelden van bodybuilders die zware gewichten liften. Zo erg hoeft het niet te zijn. Begin met het trainen met kleine gewichten of dumbells van 1-5 kg en bouw het langzaam op. Het voordeel is dat je dat ook thuis kan doen. Voor het trainen van andere spieren in het lichaam ben je in de sportschool aan het goede adres waar ze allerlei apparaten hebben om verschillende spiergroepen te trainen. Het opdrukken is ook een hele goede oefening, maar die is met name voor veel vrouwen te zwaar.

Roeien

Roeien kan je buiten doen als je water in de buurt hebt. Een roeimachine is natuurlijk een goed alternatief. Het grote voordelen van roeien op een roeimachine is dat je niet alleen je armenspieren traint maar dat je onder andere ook je been-, rug-, bil-, schouder- en buikspieren traint.


Vechtsporten

Behalve een zachte judomat heb je bij vechtsporten ook een partner nodig om mee te worstelen, vechten of judoën. Vind je dat niks, dan kan je ook heel goed trainen op een boksbal of bokszak. Van boksen krijg je een ontzettend goede conditie en bovendien kan je je agressie ermee afreageren, mocht dat nodig zijn.

Yoga

Yoga lijkt een softe vorm van bewegen maar dat hoeft niet zo te zijn. Door het beoefenen van de zonnegroet bijvoorbeeld train je alle belangrijke spieren. Je gebruikt bij yoga je eigen lichaam als gewicht.

 

Welke vorm van krachttraining je ook kiest, bouw het langzaam op. Je bent nooit te oud om met krachttraining te beginnen maar je bent wel gevoeliger voor blessures.