slecht slapen door hormonen tijdens overgang

Hoe beïnvloeden hormonen je slaap tijdens de overgang

Slecht slapen is één van de veel gehoorde klachten van vrouwen in de overgang. Die slaapproblemen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door hormonale, fysieke en emotionele veranderingen die bij deze fase in het leven horen. Hieronder lees je er meer over.


Oorzaken van slecht slapen tijdens de overgang, veroorzaakt door hormonen

1. Hormonale Schommelingen

Tijdens de overgang nemen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af.

  • Oestrogeen
    Oestrogeen speelt een rol bij de kwaliteit van slaap omdat het een rol speelt bij de regulatie van melatonine (het slaaphormoon). Een daling van oestrogeen kan leiden tot onrustig slapen en vaker wakker worden tijdens de nacht.
  • Progesteron
    Progesteron heeft een kalmerende werking en helpt je om diep te slapen. Een afname van progesteron kan slapeloosheid veroorzaken.

2. Opvliegers en Nachtelijk Zweten

Doordat je oestrogeengehalte schommelt, kan de thermostaat van het lichaam, de hypothalamus, van slag raken.

  • Opvliegers
    Opvliegers worden veroorzaakt door een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur. Door nachtelijke opvliegers kan je ’s nachts meerdere malen uit je slaap gehaald worden. Bij nachtelijke opvliegers, hoort ook nachtelijk zweten. Dat kan zo erg zijn dat je beddengoed en nachtkleding doorweekt raken. Als gevolg hiervan wordt de slaap vaker onderbroken en kan je moeite hebben om weer in te slapen.

3. Stress en Angst

  • Door hormonale veranderingen kunnen gevoelens van angst en stress toenemen. Stress en onrust kunnen het lastiger maken om in slaap te vallen en rustig door te slapen. De overgang is daarnaast ook een periode in het leven van emotionele veranderingen. Je kan je meer zorgen maken over ouder worden, je gezondheid of andere veranderingen in je leven. Piekeren maakt het ook moeilijker om lekker te slapen.

4. Slaapapneu

  • Hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op de spieren van de bovenste luchtwegen. Gecombineerd met gewichtstoename, komt slaapapneu vaker voor.
    Symptomen van slaapapneu zijn luid snurken en het even stoppen van de adem tijdens het slapen. Je kan daardoor regelmatig wakker schrikken, waardoor je slaapkwaliteit achteruit gaat en je je overdag vermoeid voelt.

5. Rusteloze benen syndroom (RBS)

  • Bij rusteloze benen heb je een oncontroleerbare drang om je benen te bewegen. Dit komt vooral ’s avonds en ’s nachts voor. Het rusteloze benen syndroom wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, soms in combinatie met ijzertekort. Een ijzertekort komt vaker voor vlak voor de overgang door zware menstruaties.

6. Depressie en Stemmingswisselingen

  • Door veranderingen in je hormoonbalans kunnen stemmingswisselingen of depressieve gevoelens vaker voorkomen. Dit kan problemen geven bij het inslapen of ervoor zorgen dat je moe wakker wordt.

7. Problemen met de blaas en ’s nachts vaker plassen

  • Daling van het oestrogeengehalte kan invloed hebben op de blaas en urinewegen. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat je er ’s nachts vaker uit moet om te plassen. Je slaap wordt dan vaak onderbroken en het niet iedereen slaapt daarna weer meteen door.

Tips om beter te slapen tijdens de overgang

  1. Zorg voor een aangename slaapomgeving
    Zorg voor een koele, donkere kamer en aangenaam. ademend beddengoed. Ook een fijn hoofdkussen is belangrijk. Wil je een goed kussen kopen, kijk dan eens bij Cloudpillo.nl. Je kunt er kussens kopen die je helemaal naar je eigen behoefte kan aanpassen en die zich vormt naar jouw houding.
  2. Ontspan voor het slapen
    Doe ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingstechnieken voor het slapen gaan.
  3. Leef gezond
    • Vermijd cafeïne en alcohol in de avond.
    • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, maar zeker niet vlak voor het slapengaan.
  4. Omgaan met opvliegers
    Draag ademende kleding in laagjes in bed.
  5. Supplementen of medicatie kunnen helpen
    • supplementen als melatonine of magnesium kunnen helpen om je slaappatroon te verbeteren.
    • hormoontherapie kan helpen de hormonen beter in balans te brengen.
  6. Volg een vaste routine voor het slapen gaan
    Ga zoveel mogelijke op dezelfde tijd naar bed en sta op vaste tijden op.