tips om beter te onthouden

Tips om namen te onthouden

De kan het beter dan de ander: namen onthouden.

Je kent het wel, iemands naam ligt op het puntje van je tong maar het komt er net niet uit. En naarmate je ouder wordt, wordt het er niet beter op. Iemands gezicht herinneren is geen probleem, maar om op de naam te komen, dat lukt lang niet altijd. En dat kan soms vervelende situaties opleveren. Vooral omdat mensen het vaak niet leuk vinden en het als teken van desinteresse kunnen opvatten. En omgekeerd, mensen stellen het op prijs als blijkt dat je hun naam onthouden hebt. Niemand vindt het leuk om vergeten te worden.

Gelukkig zijn er tips om je te helpen namen beter te onthouden. Misschien heb je er wat aan.

1. Best belangrijk

Misschien ben je nerveus of afgeleid als je aan iemand wordt voorgesteld of luister je gewoon niet goed genoeg naar iemands naam. Het is dan vervelend als je dan later nog eens moet vragen hoe iemand ook weer heet. Realiseer je dat het best belangrijk is om iemands naam te weten. Neem je voor om in het vervolg extra goed op te letten wat iemands naam is als iemand zich aan je voorstelt of als je wordt voorgesteld.


2. Vraag het meteen

Heb je de naam de eerste keer niet goed verstaan, vraag dan meteen nog eens hoe de naam is. Zeker als het een moeilijke naam is dat het beste moment. Dat is minder vervelend dan dat je er op een later moment nog eens speciaal naar moet vragen.

3. Herhaal

Herhaal de naam hardop als je hem de eerste keer hoort. En als er nog een gesprek volgt, gebruik de naam dan waar mogelijk. Hoe vaker je de naam herhaalt, hoe beter die in je geheugen zit. Als je geen gelegenheid hebt om de naam hardop te herhalen, kun je hem ook in je hoofd herhalen.

4. Maak een associatie

Neem een kenmerk van iemand dat meteen opvalt. Dat kan een uiterlijk kenmerk zijn als iemands haarkleur, lengte of iets anders opvallends als een snor of baard, maar ook iets als de stem, een accent, een bril of wat dan ook. Je kan vast wel iets bedenken en hoe gekker het is, hoe beter je het kan onthouden. Een beeld erbij bedenken helpt nog eens extra. Bijvoorbeeld: Marjan met de wilde krullen, Lange Ben of Marie met de grote mond. Of maak een associatie met iemand die je kent die een zelfde naam heeft.


5. Maak een rijm

Bedenk bij een naam een woord dat er op rijmt.

Bijv. Mark de hark of meneer Slagboom houdt van slagroom. Het zijn natuurlijk dingen die je voor jezelf houdt. Dat helpt echt om namen beter te onthouden.

6. Zelfvertrouwen

Het makkelijkste is natuurlijk om aan jezelf toe te geven dat je gewoon slecht bent met namen en dat ook aan iedereen te vertellen die het wil horen. Maar leg jezelf er niet zomaar bij neer. Het is iets waar je wat aan kunt doen en waar je beter in kunt worden als je je best doet.

7. Schrijf het op

Wil je namen van mensen onthouden waarvan je zeker weet dat je ze nog eens tegen zal komen? Schrijf het dan op zo snel je de mogelijkheid hebt. Alleen het opschrijven zelf helpt al en bovendien kan je, voordat je ze opnieuw ontmoet, jezelf even voorbereiden.