haar kort

Waarom veel 50-plus vrouwen hun haar kort knippen

Het zal je misschien ook zijn opgevallen, veel vrouwen boven de 50 knippen hun haar steeds korter. Je kan je afvragen waarom, want nodig is het zeker niet.

Waarom knippen vrouwen hun haar kort als ze ouder worden?

Een reden kan zijn dat men denkt dat kort haar beter bij hun leeftijd past of makkelijker in het onderhoud is. Veel vrouwen van boven de 50 verven hun haar en kort haar verven is gemakkelijker dan lang haar verven.

Je haar verandert

Natuurlijk verandert ook je haar met de leeftijd.


# Je haar wordt grijs

Je haar verliest steeds meer pigment waardoor het kleur verliest en grijs of wit wordt. Dit proces begint al vanaf je 30e.

# Je haar wordt dunner

Als je ouder wordt groeit je haar minder snel en bijna iedereen merkt wel dat het haar vaak dunner wordt. Daarnaast wordt het haar fijner doordat het minder pigment bevat.

# Je haar verandert van textuur

Haar dat minder pigment heeft wordt droger en droog haar breekt of beschadigt eerder. Daarnaast kan droog haar ook pluiziger worden.


Hoe hou je lang haar in goede conditie als je 50 plus bent

Hoewel het praktisch of gewenst kan zijn om een kort kapsel te nemen, nodig is het niet. Wel heeft lang haar wat meer aandacht en verzorging nodig. Wassen, verven, stylen en onderhoud kost absoluut meer tijd en energie als je lang haar hebt. Onderstaande tips helpen je haar in goede conditie te blijven.

#1 Verleng de tijd tussen verfbeurten

Jarenlang je haar verven kan je haar beschadigen. Door aan de ene kant te kiezen voor een haarverf zonder ammonia en aan de andere kant de tijd tussen de verfbeurten te verlengen, help je je haar. Dat betekent dat je wat meer aandacht moet besteden aan de uitgroei. Je kan ook overwegen om een semi-permanente haarverf te gebruiken. Deze heeft minder impact maar dekt ook vaak minder goed.

#2 Wees zacht voor je haar

Hitte is slecht voor je haar, zeker als het al droog en beschadigd is. Kies een kapsel dat weinig styling nodig heeft en laat je haar zoveel mogelijk aan de lucht drogen.

#3 Kies het juiste kapsel

Als je haar al wat dunner wordt, is de keuze van je kapsel belangrijk. Zo kan je beter geen kapsel met een scheiding in het midden nemen als je al dun haar hebt. Kies voor een kapsel zonder scheiding en gebruik producten die je haar stevig en dikker maken.

#4 Keratine behandeling

Ons haar bestaat voor het grootste deel uit keratine, een lichaamseigen eiwit. Naarmate je ouder wordt neemt het keratine niveau af waardoor het haar minder sterk en breekbaar wordt. Door producten met keratine te gebruiken of door een keratine behandeling te laten doen, kan je dit enigszins herstellen.

Lang haar voor meer variatie

Lang haar hoef je bovendien niet altijd los te dragen. Je kan het ook opsteken, half opsteken of in een staart dragen. Lang haar zorgt daardoor voor meer variatie.

Draag je haar zoals je het zelf mooi en prettig vindt

Er zijn gelukkig geen regels over de lengte van je haar als je ouder wordt. Draag het daarom op een manier en lengte die je zelf leuk en makkelijk vindt.


  1. Helemaal mee eens, in warme landen hebben veel meer oudere vrouwen lang haar. Zelf ben ik nu 57 en draag mijn haar iets boven mijn bh bandje, moet er wel bij vermelden dat mijn zoon 2 haarsalons heeft. Ze gebruiken natuurlijke producten (i.c.o.n) hij verft mij om de 3 maanden en tussendoor werk ik zelf de scheiding en contouren bij met verf uit zijn salon. Werkt prima. Soms heb ik de neiging om toch ook kort te gaan, maar hij vindt het jammer en overtuigd me dan weer. Mijn haar heeft krul van zichzelf wat ik zelf glad föhn en daar kan ik dan 3à4 dagen meedoen voor ik ze weer was en föhn. Af en toe laat ik t opdrogen, moet er dan wel veel producten in doen om de krul mooi te krijgen, slaap dan met n losse hoge knot anders ziet t er de volgende ochtend niet uit. Soms laat ik t toch korter knippen maar nooit korter dan schouderlengte, mijn haar groeit gelukkig nog steeds snel en haaruitval eigenlijk ook niet meer dan vroeger, wel grijs, weet nog niet wanneer ik dat door laat zetten zou wel gemakkelijker zijn want nu moetende contouren en scheiding toch wel om de 3 weken gedaan worden en dat staat me steeds meer tegen. Reden is toch wel dat je 10 jaar ouder lijkt vind ik.

  2. Ik heb mijn haar juist laten groeien. Ben nu 68 en vanaf mijn 60ste heb ik lang haar. Heerlijk vind ik het. Ik draag het haar meestal opgestoken. Ik neem dgls vitamines voor huid en haar en verf niet.
    Mijn haar ziet er mooi uit en heeft volume.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *