zijn rimpels erfelijk

Zijn rimpels erfelijk?

Iedereen veroudert in zijn of haar eigen tempo. Voor een deel is dat erfelijk en voor een ander deel komt dat door je manier van leven. Wat heeft meer invloed op de veroudering van je huid?

Als je kijkt naar je ouders en/of grootouders dan kan je bepaalde uiterlijke kenmerken herkennen. Werden ze vroeg grijs en kregen ze vroeg rimpels, of juist niet?


Erfelijkheid

De manier waarop en het tempo waarin we verouderen is voor een groot deel erfelijk bepaald. Vooral couperose, zwangerschapsstriemen en de manier waarop je huid verslapt, zijn erfelijk bepaald. Maar met je huid is het net als met je gezondheid, ook al heb je een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, je kunt dat risico door een gezonde levensstijl verkleinen. Onderzoekers van de Case Western Reserve University hebben hier verschillende onderzoeken naar gedaan waarbij ze naar het uiterlijk en de levensstijl van tweelingen keken. Zij kwamen tot de conclusie, dat de manier waarop je veroudert, voor 60% genetisch is bepaald en voor 40% van je levensstijl afhangt.

Onderzoek naar tweelingen

Eéneiige tweelingen hebben dezelfde genen. Door naar de levensstijl van de afzonderlijke tweelingen te kijken, konden zij heel goed de invloed andere omstandigheden vergelijken. De onderzoekers vergeleken 144 eeneiige tweelingen, maakten foto’s en stelden gedetailleerde vragen over hun gewoonten als b.v. roken, drinken, gebruik van anti-zonnecrème, gewicht, BMI, burgerlijke staat en depressies. Roken en blootstelling aan de zon bleken de belangrijkste factoren voor zichtbare veroudering.

tweeFoto’s

Op de bovenste foto heeft de rechter dame zo veel mogelijk tijd in de zon doorgebracht, terwijl de linker tweeling de zon juist heeft gemeden. De tweeling is 61.

Op de onderste foto heeft de 52-jarige dame links, 14 jaar lang een half pakje per dag gerookt. Daarnaast bracht ze ook meer tijd door in de zon dan haar tweelingzus rechts. Meer foto’s van het onderzoek van de Case Western Reserve University kan je hier zien.

Roken


Bij de tweelingen viel op dat hoe langer één van de twee rookte, hoe ouder deze er uit zag. En dat verschil was al duidelijk te zien als iemand 5 jaar rookte en werd groter naarmate men langer rookte.

De zon

Als één of beide tweelingen veel tijd in de zon doorbrachten, zagen er zichtbaar ouder uit dan hun echte leeftijd. Tweelingen die een anti-zonnecrème gebruikten zagen er juist jonger uit dan zij in werkelijkheid waren. Als er dan ook nog andere factoren in het spel waren als roken of drinken, dan werd dat verschil alleen maar groter.

Gewicht en BMI

Een hoog BMI laat jonge mensen er ouder uit zien, maar laat oudere mensen er juist jonger uitzien. Met andere woorden, als je wat ouder bent is het beter om niet te mager te zijn, omdat dat je juist ouder maakt. Wat meer vet op de botten laat je er voller en minder ingevallen uitzien.

Stress en levensstijl

Wat in het onderzoek naar de huidveroudering bij tweelingen niet werd onderzocht, was de invloed van stress. Stress is slecht voor de huid omdat dat gepaard gaat met hoge niveau’s van het hormoon cortisol. Cortisol breekt collageen af en dat verslapt de huid en veroorzaakt rimpels. Volgens onderzoek van de UC San Francisco kan stress je 3 tot 6 jaar ouder maken. Maar het onderzoek liet ook zien, dat je daar zelf iets tegen kunt doen. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen kun je het nadelige effect van stress verminderen.

Conclusie

Kies je ervoor om te roken, ongezond te eten, weinig te bewegen en veel te zonnen, dan zul je snel verouderen, ook al zit dat niet in de familie. Maar, als je naar je familie kijkt en ziet vroeg rimpels en verslapte huid, dan kun je er zelf iets aan doen om dat verouderingsproces bij jou te vertragen. En, anti-zonnecrème is geen overbodige luxe.

bron: youbeauty.com