anti-aging haartips

Anti-aging tips voor je haar

Gezond en glanzend haar zorgen ervoor dat je er jong en vitaal uitziet. Je haar is vaak één van de eerste dingen die opvallen als je iemand tegenkomt. Om je haar gezond te houden, moet je vaak wat extra moeite doen, zeker als je een jaartje ouder wordt. De anti-aging tips voor je haar hieronder kunnen je daarbij helpen.


#1 Kapsel

Kies een kapsel zo dat het je sterke punten extra naar voren brengt. Korte kapsels tonen meer delen van je gezicht en hals. Wat langer haar kan rimpels en een ouder wordende huid wat meer camoufleren.

 • Als je je haar niet goed verzorgt, wordt de kans op gespleten haarpunten en beschadigd haar groter.
 • Regelmatig knippen is geen overbodige luxe. Het voorkomt dat je haar aan de onderkant dun en pluizig wordt.
 • Voor de lengte van je haar en leeftijd bestaan gelukkig geen regels. Kies een kapsel in een lengte en stijl die bij je past. Belangrijker is dat je haar er gezond uitziet.

#2 Kleur van je haar

Haar wordt grijs als je ouder wordt. Je kan ervoor kiezen om je haar grijs te houden of om het te verven. Een goed gekozen haarkleur kan je flatteren en jonger maken. Hieronder een paar tips voor je haarkleur:

 • Welke kleur je haar ook heeft, als je haar verschillende tinten heeft, maakt dat je haar levendig en geeft het diepte.
 • Als je je haar verft, heeft je haar vaak extra verzorging nodig om te zorgen dat het niet droog en dor wordt en blijft glanzen. Een keratine behandeling bijvoorbeeld, maakt je haar weer glad en pluisvrij.
 • Als je voor highlights kiest, probeer dan een zo natuurlijk mogelijk effect te bereiken. Kies een kleur waarbij lijkt het alsof de zon je haar heeft opgelicht. Plaats de highlights vooral rond je gezicht, halverwege en onderaan de lengte van je haar.
Natuurlijke highlights foto: Instagram @Laboratorie

#3 Gezonde hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is belangrijk voor gezond haar. Een ongezonde hoofdhuid kan zorgen voor roos, jeuk, schilfers of zichtbare irritaties. Als je ouder wordt, produceert je hoofdhuid vaak minder talg of huidvet. Dat maakt je hoofdhuid en haar droger.

 • Te vaak je haar wassen kan averechts werken. Probeer het te beperken tot twee keer per week.
 • Gebruik af en toe een serum of oliebehandeling voor de hoofdhuid. De kapper kan je hierover adviseren.

#4 Dunner wordend haar

Als we ouder worden, verandert de hormoonverhouding in je lichaam. Dat kan zorgen voor dunner haar en haarverlies. Dat zie je vaak bij de scheiding. Als je ziet dat je haar dunner wordt bij de scheiding, verleg je scheiding dan.

 • Een gezonde levensstijl met gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen is belangrijkd voor hoofd en haar.
 • Er zijn haargroeimiddelen (b.v. met Minoxidil) die haarverlies tegen kunnen gaan.
 • PRP is een cosmetische behandeling voor gezicht en hoofdhuid. Dit kan helpen bij haaruitval en dunner wordend haar. De hoofdhuid wordt behandeld met je eigen bloedplaatjesrijk plasma. In dit plasma zitten groeifactoren die beschadigd weefsel kunnen herstellen en die de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.
 • Wie een blijvende oplossing wil voor dunner wordend haar kan een haartransplantatie overwegen en dat geldt ook voor vrouwen.

#5 Stijlen van je haar

De keuze van je kapsel bepaalt, in hoeverre je je haar moet stijlen.


 • Probeer je haar zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen en beperk het gebruik van apparaten die hitte produceren. Vooral directe hitte op je haar maakt je haar droog en broos.
 • Kies voor een zo natuurlijk mogelijke haarstijl. Maar als je toch met föhnen, krultangen of stijltangen aan te slag gaat, gebruik dan een hitte-spray of heat protection spray te gebruiken.
 • Zet de temperatuur van je föhn indien mogelijk op een lagere stand om vochtverlies en beschadiging te voorkomen.
 • Voor extra glans richt je de luchtstroom van de föhn naar beneden, zodat de lucht van boven naar beneden over je haar blaast. Zo help je haarschubben te sluiten en dat zorgt voor glans.