Minder opvliegers door koelvest

De TU Delft is bezig met de ontwikkeling van een koelvest dat zichzelf activeert bij opvliegers.

Het idee is goed. Een vest met koelelementen dat je onder je kleding draagt met sensoren die aan de temperatuur van de huid kunnen meten of je een opvlieger hebt. De huid wordt tijdens een opvlieger 1 tot 7 graden warmer. Het vest reageert op de stijging in temperatuur door de koelelementen te activeren. De koelelementen bevinden zich niet direct op de huid maar er zit nog een laag stof tussen. Je kunt het vest ook met een knopje aan- en uitzetten. Geertje Hofstee van de TU Delft heeft het idee ontwikkeld en het wordt nu nog getest. De reacties van de testers waren tot nu toe positief. Alleen het dragen van een vest bleek de opvliegers al te verminderen. Doordat de stress en angst voor het krijgen van opvliegers afneemt, neemt het aantal opvliegers ook werkelijk af. Er zijn nog geen concrete plannen om het vest in productie te nemen.


koel3Andere verkoelende producten

Het koelvest is natuurlijk bijzonder omdat het automatisch werkt en omdat je het aan en uit kunt zetten. Toch zijn er ook wel andere producten verkrijgbaar tegen opvliegers, hoewel ze vrij onbekend zijn en allemaal niet echt ideaal.

Verkoelende spray

Zo zijn er verkoelende gels en sprays zoals b.v. Rapid-Cooling-Mist. Een spray die eigenlijk ontwikkeld werd voor racepaarden, maar die ook blijkt te helpen bij opvliegers.

Hot Girls Pearls

Een ketting met ‘parels’ gevuld met water die je in de diepvries kan leggen. De ketting brengt verkoeling bij opvliegers. Er zijn ook Hot Girls Pearls armbanden.

koel2Verkoelend kussen

koel1Een kussen dat je in de diepvries legt en dat lang koud blijft. Je kunt het in je nek lekken als je het nodig hebt. Je kunt het trouwens ook in de magnetron verwarmen.

Koel kussen

Nog een platte variant op het kussen. Je kunt het op of onder je kussen leggen als je gaat slapen. Als je het warm hebt draai je je kussen om zodat het altijd koel is.