problemen blaas

De overgang en invloed op je blaas

Vrouwen kunnen voor, tijdens en na de overgang te maken krijgen met allerlei vervelende kwaaltjes. Opvliegers en slecht slapen zijn daarvan waarschijnlijk de meest bekende. Maar er zijn er meer.

Sommige vrouwen krijgen (tijdelijk) minder controle over de blaas of hebben last van incontinentie. Vervelend, maar gelukkig is er het nodige aan te doen.

Hoesten, niezen of lachen

Verlies van controle over je blaas komt vaak voor bij vrouwen rond de overgang. Die klachten nemen toe naarmate je ouder wordt. Het eerste dat je ervan merkt is misschien dat je wat urine verliest als je moet hoesten, niezen of lachen. Maar ook als je zware dingen moet optillen, kan het mis gaan. In andere gevallen kan het voorkomen dat je net niet op tijd een toilet kan vinden als je moet plassen, met alle gevolgen van dien.

Invloed van hormonen

Het hormoon oestrogeen, dat een rol speelt bij het reguleren van de menstruatie, neemt af rond de overgang. Maar oestrogeen heeft ook nog een andere functie. Het helpt de blaas en urinebuis in conditie te houden. Doordat het oestrogeen afneemt, worden spieren van de bekkenbodem zwakker en heb je minder controle over de blaas. Het gevolg is dat je spieren niet altijd goed in staat zijn je plas op te houden als er druk op uitgeoefend wordt.

Andere oorzaken van problemen met de blaas

De overgang is niet de enige oorzaak van blaasproblemen of incontinentie. Er zijn condities die het risico op problemen met de blaas vergroten.

Koffie en alcohol

Als je veel drankjes met alcohol of cafeïne drinkt. Deze drankjes zorgen ervoor dat je sneller en vaker moet plassen.

Blaasontsteking

Blaasontsteking kan tijdelijke problemen opleveren met plassen en incontinentie. Die problemen verbeteren in de meeste gevallen als de infectie voorbij is.

Een verzakking

Een verzakking kan er de oorzaak van zijn dat de blaas of baarmoeder niet meer goed op hun plaats zitten. Hierdoor kan extra druk op de blaas ontstaan. Een verzakking komt vaker voor bij oudere vrouwen en als de bekkenbodemspieren zwakker worden.

Overgewicht

Als je te zwaar bent, drukt er extra gewicht op je blaas. Dat vergroot de kans op problemen.

Obstipatie

Chronische of langdurige obstipatie kan invloed hebben op je blaas. Het kan je bekkenbodemspieren verzwakken waardoor het lastiger is om je plas op te houden.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn van verminderde controle over de blaas.

Oplossingen en behandelingen

Natuurlijk wil je er graag iets aan doen. Als je niet meer op je blaas kan vertrouwen kan je daar behoorlijk onzeker van worden. De volgende dingen kunnen helpen:

Dit kan je doen:

  • trainen van de blaas- en bekkenbodemspieren (door de kegeloefening bijvoorbeeld)
  • afvallen
  • medicijnen (om een overactieve blaas te kalmeren)
  • operatie
  • minder koffie en alcohol drinken