Leesbril nodig

Toe aan een leesbril?

Als je moeite krijgt met kleine lettertjes, en je armen niet lang genoeg meer lijken te zijn, dan is het duidelijk: je bent toe aan een leesbril. En als je er eenmaal aan begint, dan kan je er zeker van zijn dat je er niet meer vanaf komt. Fijn is het niet, maar blijven knijpen met je ogen is ook geen optie. Bovendien je krijgt er rimpels en wallen van.


Hoe komt het dat je ogen achteruit gaan?

Vanaf de leeftijd 40-45, gaan je ogen geleidelijk achteruit en kan je slechter dichtbij zien.  De elasticiteit van de lens wordt minder en de spieren die het netvlies op de plaats houden verslappen waardoor het moeilijker wordt om te focussen. De afwijking heeft ook een naam presbyopie of oudziendheid. Dit is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Vroeg of laat krijgt iedereen er last van.

Bepaald gedrag kan het proces van achteruitgang van je ogen versnellen. Als je lang op beeldschermen zit te turen bijvoorbeeld.

Je eerste leesbril

Om het achteruit gaan van je ogen te corrigeren heb je een positieve of + bril nodig. De meesten beginnen met het kopen van een leesbrilletje van een paar euro met lage sterkte bij de Hema of  Albert Heijn. En in het begin is dat wennen. Niet zo zeer om de bril op te zetten, maar veel meer als je hem weer af zet. Het kost je ogen moeite om zich weer aan te passen. Dat went natuurlijk snel. Voor je het weet gaat het ongemerkt, maar kan je steeds minder lezen zonder je bril.

Lees ook: is een goedkope lees bril slecht voor je ogen?

Wat als je al een bril had?

Naast oudziendheid, kun je ook nog verziend of bijziend zijn. Als je hier al een bril of lenzen voor had dan zal de bestaande bril en lenzen extra gecorrigeerd worden. Dat kan met multifocale glazen of lenzen.


Wat zijn alternatieven voor de leesbril?

Niet iedereen wordt enthousiast bij het idee om een bril te moeten dragen. En zeker niet zoals dat in het begin met een leesbril gaat. Bril op, bril af, bril kwijt. Mogelijke alternatieven zijn: contactlenzen en definitieve oplossingen als:

  • contactlensimplantatie
  • ooglensvervanging
  • laseren

Train je ogen

Er zijn oefeningen voor de ogen die zorgen dat de spieren rond je ogen getraind worden. Je kunt, als je de oefeningen regelmatig doet, het verouderingsproces vertragen.