bril

Een bril, lenzen of je ogen laten laseren?

Naar schatting heeft de helft van de mensen een afwijking van de ogen. En dat zicht wordt er helaas niet beter op naarmate je ouder wordt.

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen en behandelingen die ervoor zorgen dat je toch scherp en goed kan zien. Maar wat past het beste bij jou? Een bril, lenzen of een ooglaserbehandeling. Lees hier de voor- en nadelen.

Een bril

Een bril is het oudste hulpmiddel voor de ogen en bestaat al sinds de 13e eeuw.


Voordelen van een bril

Een bril zet je makkelijk op en af. Moderne brillen zijn licht en zitten comfortabel. De glazen worden steeds dunner en jampotglazen behoren allang tot het verleden. Je kunt je glazen laten ontspiegelen en er zijn ook glazen die donkerder kleuren in het zonlicht. Een extra voordeeltje van een bril, is dat je ogen beschermd worden tegen stof, vuil en kleine insecten.

Er zijn tegenwoordig mooie en moderne monturen waardoor een bril zelfs als een modeaccessoire kan worden gezien. Bovendien zijn er speciale brillen voor achter de computer of voor als je sport.

Nadelen van een bril

Eén van de grootste nadelen van brillen is dat ze beslaan als je van de kou buiten naar de warmte binnen gaat. Brillen kunnen bovendien verschuiven of afzakken als je een vreemde beweging maakt of van boven naar beneden kijkt. Leesbrillen die je telkens op en af moet zetten, zorgen natuurlijk ook voor ongemak. Op je zij liggen met een bril op is niet prettig. Bij een grote correctie kunnen je ogen door de brillenglazen groter of juist kleiner lijken.


Contactlenzen

Bij contactlenzen kan je kiezen voor custom made lenzen die speciaal voor jouw ogen zijn gemaakt of voor maand- of daglenzen die je gewoon bij de drogist of online koopt. Je gooit die lenzen weg nadat je ze gedragen hebt. Er zijn lenzen voor zowel verziendheid als bijziendheid. Je kan zelfs kiezen voor multifocale lenzen.

Voordelen

Lenzen hebben een groot blikveld. Ze bewegen met je ogen mee waardoor je ook aan de zijkant goed zicht hebt. Je blik wordt ook niet gehinderd door randen van het montuur. Lenzen kunnen niet beslaan. Lenzen veranderen je uiterlijk niet als je geen ‘brillengezicht‘ hebt.

Nadelen

Je hebt een bepaalde handigheid, oefening en gewenning nodig om je lenzen in en uit te doen. Het kost ook wat meer tijd dan het opzetten van een bril. Als je lenzen te lang draagt, kunnen je ogen droog worden, tenzij je voor zuurstof doorlatende lenzen kiest. Sommige mensen moeten even wennen aan het dragen van lenzen. Lenzen vragen wat meer onderhoud en zorg dan een bril, tenzij je daglenzen neemt, want die gooi je gewoon weg na gebruik.

Je ogen laten laseren

Het is een relatief kleine ingreep, maar met een groot effect. Uitgevoerd door een goede en betrouwbare oogarts, zijn de risico’s van deze behandeling heel klein. Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen (met verschillende prijskaartjes). Moderne laserbehandelingen kunnen ook een leesbril overbodig maken.

Voordelen van een ooglaserbehandeling

Je hebt in principe geen bril of lenzen meer nodig na een laserbehandeling. Dat kan dus een goede oplossing zijn voor mensen die niet aan een bril of lenzen kunnen wennen.

Nadelen van een ooglaserbehandeling

Een ooglaserbehandeling is vrij duur (vanaf 1500 euro per oog) en wordt niet vergoed door de basisverzekering. De kosten zijn ook niet aftrekbaar van de belasting. Bij een laserbehandeling wordt er een onherstelbare verandering uitgevoerd aan een in principe gezond lichaamsdeel. Mogelijk kan je na de behandeling tijdelijk last hebben van droge ogen. Het kan voorkomen dat de afwijking na het laseren niet helemaal verholpen is en dat je alsnog een bril of lezen moet dragen. Garanties worden niet gegeven. Als je behandeld bent voor bijziendheid, dan kan je later alsnog een leesbril nodig hebben.

Wat past bij jou?

Een laserbehandeling moet je durven en kunnen betalen. Net als bij iedere behandeling zijn er risico’s aan verbonden, hoe klein ook.

Als je een bril niet ideaal vindt, dan kan je ze eventueel combineren met lenzen. Je kan dan de lenzen overdag dragen en ’s ochtends en avonds een bril. Een multifocale bril of lenzen lijken een goede oplossing als je zowel voor dichtbij als veraf een correctie nodig hebt. Maar in de praktijk kost het wel wat tijd om aan multifocale glazen of lenzen te wennen. Dus geef het niet te snel op.