overwinteren

Overwinteren in de zon?

Laatst bijgewerkt:

Er zijn best veel mensen die elk jaar weer opzien tegen de winterse kou, de donkere dagen en de gladheid. Ben je eenmaal met pensioen of heb je een baan waarbij je overal vandaan kunt werken? Dan is overwinteren in een aangenaam klimaat en een mooie omgeving, een alternatief.

Behoor jij tot die mensen die liever relaxen aan het strand, dan ‘s ochtends vroeg ijs staan te krabben ? Hoe lang je blijft en hoe duur je het wilt maken, hangt van je eigen voorkeur en financiële mogelijkheden af.  Maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Hoewel je het zo duur kan maken als je wilt, ben je al vanaf 150 euro per week, welkom aan de Spaanse costa’s. Mocht je overwegen om ook te gaan overwinteren, lees dan hieronder de tips.

Waar moet je op letten als je wilt overwinteren in een warm land?

Auto mee!

Op vakantie naar Spanje, ga je meestal met het vliegtuig. Maar als je maanden of weken weg bent, is het veel praktischer om met je eigen auto te gaan. Veel goedkoper ook, dan daar een auto huren. Neem ruim de tijd voor de heen- en terugreis, want jakkeren is net het laatste wat je wilt.

Check je verzekeringen

Sluit een reisverzekering af voordat je vertrekt. Als je er al een hebt, kijk dan of de maximale reisduur niet wordt overschreden. Pas zonodig de dekking aan. Kijk ook, of er geen overlappingen met je ziektekostenverzekering zijn, want dat is zonde van de premie natuurlijk. En check vooraf, of je inboedel- en opstalverzekering gewoon doorlopen als je je huis een paar weken of maanden zelfs, onbeheerd achter laat. Meestal is dat geen probleem maar er zijn maatschappijen die daar moeilijk over doen vanwege het verhoogde inbraakrisico. Het kan overigens geen kwaad om vooraf nog eens kritisch naar de inbraakveiligheid te kijken; misschien is een alarm met aansluiting op een alarmcentrale, of het verhuren van je huis, een goed idee.

Als je kostbaarheden en elektrische apparatuur meeneemt (laptop, smartphone, etc.), dan zul je daar vrijwel altijd een aparte verzekering voor moeten afsluiten. Je AOW en je ANW-aanspraken lopen in principe gewoon door, daar hoef je niets voor te regelen verder.

Medische zorg

Er zijn genoeg buitenlandse, Engels- en Nederlandstalige artsen aanwezig in Spanje. Met name in de toeristische gebieden aan de kust. Dat is een veilig idee. Als je speciale medische zorg nodig hebt, regel dat dan van te voren.

Contact met het thuisfront

Zorg dat familie, buren en vrienden je adres en telefoonnummers hebben. En dat ze weten wat je reisschema is en wanneer je weer thuis komt. In heel Spanje zijn internetcafés met Wifi, zodat je kunt MSN-en, Skypen of Whatsappen en kunt internetten. Dat is veel goedkoper dan bellen en leuker ook, omdat je foto’s en andere bestanden kunt uploaden. Vergeet ook niet om een huisdeur sleutel af te geven aan de buren, zodat ze er in kunnen bij eventueel onheil. En spreek met ze af dat ze af en toe, bijvoorbeeld een keer in de week, de post opruimen en de planten water geven.

Waar naar toe?

Er zijn zat sites waar je huisjes, bungalows, appartementen en zelfs campings kunt vinden om te overwinteren. Hoe langer je boekt, des te meer er te onderhandelen valt over de prijs. Huisjes aan de Spaanse costa’s (met zeezicht) zijn het meest populair, en dus het duurst.  Iets meer in het binnenland ben je aanmerkelijk goedkoper uit. Spanje is diep geraakt door de crisis en met name het vastgoed heeft klappen gekregen. Dat heeft voor leegstand gezorgd, zodat de keuze ruim is en de prijzen laag. Vind je Spanje te duur, dan kun je ook kiezen voor Portugal, waar de prijzen nog lager liggen en je echt voor een paar honderd euro in de maand klaar kunt zijn, afgezien van je eten en drinken natuurlijk. Maar ook dat is geen straf aan de Middellandse Zee.

Huisdieren mee

Spreek van te voren goed met de verhuurder af, of je huisdier welkom is. In heel de EU is een huisdieren paspoort verplicht voor honden en katten. Zorg dat de alle inentingen up to date zijn, voor je vertrekt. Denk ook aan een WA-verzekering voor je huisdier.