crypto

Cryptomunten, wat zijn dat eigenlijk

Je hoort er mensen over praten, je hoort het op tv of je leest erover in de krant. Maar wat zijn het eigenlijk? We leggen het hieronder uit.


Een cryptomunt is digitaal geld. Dat cryptogeld heeft een online waarde maar er zijn geen tastbare munten waar je mee kan betalen. De cryptomunten kan je online kopen en verkopen. Omdat deze munten constant stijgen en dalen in waarde, zijn ze heel geschikt om in te beleggen en te handelen.

De Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste cryptomunt maar inmiddels zijn er ook duizenden andere munten.

Je digitale portemonnee

Stel je wilt cryptomunten kopen, hoe pak je dat aan? Voordat je echt iets kan gaan kopen, heb je een plek nodig waar je die cryptomunten online kan opslaan. Zo’n plek wordt een wallet genoemd, een soort online of digitale  portemonnee zeg maar. 

Waar vind je zo’n wallet?

Verschillende cryptomunten hebben hun eigen wallet. Als je bijvoorbeeld Bitcoins wilt kopen, dan heb je eerst een wallet nodig die geschikt is voor deze cryptomunt. Zoek maar eens bij Google naar wallet voor cryptomunten.


Public key en private key

Als je een wallet aanmaakt, krijg je een public key, een online adres. Je geeft die public key op als je munten wilt kopen. Daarnaast krijg je private key, dat zijn je persoonlijke inloggegevens. Het spreekt voor zich dat je die private key veilig opslaat en geheim houdt zodat alleen jij erbij kan.

Hoe koop je cryptomunten?

Op het internet vind je verschillende handelsplatforms waar je  cryptomunten kan kopen. Kies de munt die jij wilt kopen en betaal met je credit card of met ideal. Het voordeel van het handelen in cryptomunten is dat je met een klein bedrag kan beginnen. Probeer het eens uit met een paar tientjes, dan is het risico te overzien. 

Kopen

Je koopt een cryptomunt natuurlijk bij voorkeur als de waarde laag is. Als je weet welke cryptomunt je wilt kopen, dan geef je hoeveel je ervan wilt. Je ziet direct hoeveel dat je gaat kosten. Je betaalt, meestal kan dat gewoon met Ideal en je geeft het adres van de wallet op 

Verkopen

Als voorbeeld laten we zien hoe het gaat als je bijvoorbeeld Ripple munten hebt gekocht. Stel dat de koers is gestegen en nu wil je die Ripple online verkopen.

Zoals je kan zien voer je de hoeveelheid Ripple in die je wilt verkopen. Je ziet met een wat de waarde in euro’s is. Kies voor handmatige betaling en je krijgt het bedrag op je bankrekening bijgeschreven.