auto leasen

Een auto leasen, waarom niet?

Als je een grote aankoop gaat doen, bijvoorbeeld een auto gaat kopen, kun je die ineens betalen of ervoor lenen, ook wel financieren genoemd. Er zijn verschillende financieringsvormen, met hun eigen voor- en nadelen natuurlijk.


Leasen als ondernemer

Een populaire financieringsvorm is de financial lease. Bij financial lease mag je als ondernemer de auto na aankoop meteen opvoeren op de balans . Dat betekent dat je de afschrijvingen ten laste kunt laten komen van de winst. En dat je de Btw kunt terugvorderen.

Leasen als privé persoon

Ook als privé persoon kun je een auto financial leasen. Meestal wordt dat private lease genoemd, maar het komt op hetzelfde neer. Als particulier heeft private lease een aantal voordelen ten opzichte van een gewone lening (aflopend of doorlopend krediet). Financial lease wordt ook wel kale lease genoemd. Je kunt je auto ook full operational leasen, waarbij ook het onderhoud, de brandstof, de verzekering en de banden in de maandtermijn zijn verdisconteerd. En dat is een stuk duurder dan financial lease, waarbij alleen rente en aflossing wordt betaald. Verzekering, brandstof, onderhoud en bandenwissel moet je dan zelf verzorgen. De verschillen kan je nog eens uitgebreid teruglezen op Msfinanciallease.nl.

Aantal kilometers

Bij een leasecontract spreek je een bepaald kilometrage af met de leasemaatschappij. Je kunt na afloop van het contract de meer of minder gereden kilometers verrekenen. Ook is het meestal mogelijk om dan de eigendom van de auto over te nemen tegen betaling van de restwaarde, die vooraf is bepaald. Financieel is dat vaak aantrekkelijk en jij weet natuurlijk als geen ander wat er met de auto is gebeurd qua schades en onderhoud.

Snel weer een nieuwe auto

En last but not least: je kunt na afloop van het leasecontract zo weer een nieuwe auto leasen, al dan niet bij dezelfde leasemaatschappij. Tussendoor kan dat ook, maar dan wordt er meestal een boete in rekening gebracht. Die kun je telefonisch of per mail opvragen.

Kortom, leasen is een aantrekkelijke financieringsvorm voor auto’s. Zowel zakelijk als privé. Financial lease heeft een paar grote voordelen, die de kritische doe-het-zelver zeker zullen aanspreken. Overweeg je zelf een financial lease? Vraag dan altijd een paar offertes op zodat je zeker weet dat je een goede aanbieding krijgt.