foto: cannacuriousclub/unsplash

Een mantelzorg woning, wat zijn de mogelijkheden?

Veel 50-plussers hebben ouders die steeds meer zorg nodig hebben. Sommige ouders zijn nog samen, anderen zijn alleen. De ene persoon kan lichamelijke ongemakken ervaren, de andere gaat geestelijk achteruit.

Als zelfstandig wonen niet meer gaat…

Iedereen hoopt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Maar voor veel ouderen komt er een moment dat het niet langer meer gaat. En met de wachtlijsten voor tehuizen, de bezuinigingen in de zorg en onverwachte zaken als Corona, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve oplossingen. Sommigen denken er bijvoorbeeld over om hun ouders in huis te nemen anderen overwegen het plaatsen van een mantelzorg woning. Voor beide oplossingen heb je natuurlijk wel ruimte nodig. Maar als dat het geval is, kan het een prima oplossing zijn.

Mantelzorg woning

Een mantelzorg woning in je tuin kan luxer zijn dan je op het eerste gezicht denkt. Er zijn chalets, stacaravans en woningen van verschillende grootte en stijlen mogelijk, met meerdere kamers zelfs. En ze kunnen van alle gemakken voorzien worden en helemaal aan te passen aan je wensen. Je kan zo’n mantelzorg woning kopen of huren. In sommige gevallen kan ook een bestaande garage of tuinhuis omgebouwd worden.


Vergunning?

Een mantelzorg woning kan je in de meeste gevallen zonder vergunning bouwen. Natuurlijk zijn er wel bepaalde regels waar je je aan moet houden. Die regels staan beschreven in de bouwregelgeving voor mantelzorg woningen van de rijksoverheid.

Geen eenvoudige opgave

De praktische kant, het neerzetten en/of inrichten van een zelfstandige woning, is een kwestie van regelen en betalen. Maar de zorg voor een ouder of ouders is geen gemakkelijke opgave. Het kan heel gezellig zijn, maar ook belastend en zelfs voor irritaties zorgen. Zo’n beslissing om je ouder(s) bij je thuis te gaan verzorgen hoef je dan ook niet alleen te nemen. Overleg met de huisarts, thuiszorg en andere betrokken zorginstanties. Onderzoek van te voren ook of het delen van een adres gevolgen heeft voor uitkeringen of AOW.

Zijn er subsidies voor een mantelzorg woning?

Je vraagt je misschien af of de gemeente of de overheid je tegemoetkomt als je een mantelzorg woning in je tuin plaatst. Helaas zijn geen speciale vergoedingen of subsidies hiervoor. Als je iets moet aanpassen of verbouwen aan de woning kan je wel informeren bij het WMO loket van de gemeente. De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) kan voor praktische of financiële hulp zorgen. Maar dit is per gemeente verschillend.