Het voordeel van linnen kleding in de zomer

Linnen is een textielsoort die heel geschikt is voor zomerkleding. Het dragen van kleding gemaakt van linnen stoffen als het warm weer is, heeft een aantal voordelen. Sommigen vinden zelfs dat het onmisbaar is als je op vakantie gaat naar een tropisch land en/of vochtig weer.

Wat is linnen?

Linnen is net als wol en katoen een natuurlijke stof en wordt gemaakt van vlas. Vlas is een snelgroeiende plant die het prima doet in het Europese klimaat. Het is een nuttige plant die ook lijnzaad levert. De vezels in de plant worden gedroogd en er worden draden van geweven. Van de lange vezels wordt het fijnste linnen gemaakt. De korte vezels worden gebruikt voor wat grovere stoffen. Behalve kleding wordt linnen ook gebruikt om tafelkleden en beddengoed van te maken.

Linnen is koel

Het grootste voordeel van linnen kleding is, dat het luchtig en koel is om te dragen. Linnen stof is vrij los geweven en daardoor ademt en ventileert de stof goed en werkt het isolerend. De wat grovere linnen stoffen kunnen wat stijf en stug zijn maar de fijn geweven linnen stoffen zijn heel soepel en licht. Als je huid vochtig is door de hitte neemt het linnen dat vocht snel op, zonder vochtig aan te voelen. Bovendien is linnen ook heel snel weer droog.

Linnen kleding

Misschien denk je bij linnen vooral aan tropenkostuums. Dat klopt ook wel, maar tegenwoordig wordt er allerlei kleding van gemaakt. Jurken, blouses, t-shirts, broeken en jasjes zowel voor mannen als vrouwen.  Hieronder zie je een voorbeeld van een broek en linnen shirt van Esprit. Het shirt is gemaakt van 100% linnen. De broek is een linnen mix van 55% linnen en 45% katoen. Je kan met linnen ook breien of haken.

linnen shirt en broek

Zijn er ook nadelen aan linnen?

Linnen is een stof die wat eerder kreukt dan de gemiddelde stof. Sommige mensen vinden dat een nadeel, anderen vinden dat juist de charme van linnen. Door linnen te mixen met andere stoffen kan je profiteren van het beste van allebei de stoffen.

Linnen of katoen?

Linnen en katoen hebben een aantal overeenkomsten. Het zijn allebei stoffen gemaakt op basis van planten en het zijn allebei stoffen die geliefd en geschikt zijn voor de zomer. Katoen wordt op zeer grote schaal verbouwd en dat gaat gepaard met de nodige chemicaliën zoals kunststof en insecticiden. Niet echt goed voor het milieu. Linnen wordt over het algemeen op een meer duurzame manier geproduceerd en is daarom minder slecht voor het milieu. Katoen kreukt wat minder snel dan linnen, maar linnen is als stof sterker en pluist niet.