Hoe laat je grijs haar glanzen?

Grijs haar is vaak stugger en droger van structuur. Het ziet er daardoor snel wat dof uit. Hoe laat je je grijze haar weer glanzen?

Waarom je grijze haar extra aandacht nodig heeft

Het is natuurlijk en onvermijdelijk dat je grijs wordt. Je haar wordt grijs omdat de hoeveelheid pigment afneemt. In feite is grijs haar een tussenstadium tussen je eigen kleur en helemaal wit haar dat helemaal geen pigment meer bevat. Het pigment of melanine speelt ook een rol bij de structuur van het haar. Haar dat minder pigment bevat wordt daardoor stugger en droger.

Behalve dat je haar minder pigment bevat als je ouder wordt, worden de talgklieren ook minder actief en scheiden ze minder vet af. Vandaar dat grijs haar wat meer verzorging nodig heeft om dat gebrek aan vet te compenseren en het er toch soepel en glanzend uit te laten zien.


#1 Was je haar twee keer

Kies een shampoo voor droog haar. Gebruik bij voorkeur een kleurloze shampoo dan heb je geen kans dat er kleurstoffen in je haar trekken die je haar geel maken. Breng shampoo aan en richt je vooral op de hoofdhuid. Spoel het uit en herhaal dit. Door je hoofdhuid goed te masseren stimuleer en activeer je de talgklieren. Bovendien was je je hoofdhuid en -haar op die manier goed schoon en blijven er geen resten van styling producten achter in je haar.

#2 Gebruik een conditioner die bij je haar past

Gebruik een (kleurloze) conditioner die past bij je haartype en textuur. Als je dun of fijn haar hebt, gebruik dan weinig conditioner. Als je dik haar dat wat ruwer is, gebruik dan ruim conditioner en laat de conditioner er zo lang mogelijk in zitten, bijvoorbeeld vijf minuten. Bij heel dik, stug en heel droog haar kan je ook de conditioner twee keer toepassen.

#3 Gebruik een leave-In conditioner

Een leave-in conditioner is zeker een aanrader als je wat langer haar hebt. Je kan de conditioner naar behoefte aanbrengen en je hoeft het niet uit te spoelen. Een leave-in conditioner maakt je haar niet vet maar zacht en soepel.


Een goed product is Kerastase cicaplasme leave-in conditioner. Het is niet goedkoop maar het maakt je haar wel zijdezacht. Het is bovendien paars van kleur, wat de vergeling tegengaat.

#4 Extra zorg bij het stijlen

Hitte van de föhn of stijltang kan toch al droog haar nog verder uitdrogen en dof en dor maken. Behalve een leave-in conditioner, is het ook nodig dat je een product gebruikt dat je haar beschermt tegen de hitte.

#5 Beperk hitte en styling

Een kapsel dat je niet hoeft te stijlen verdient de voorkeur. Af en toe je haar stijlen kan geen kwaad natuurlijk. Wil je toch je haar regelmatig föhnen of stijlen, gebruik dan een apparaat waarbij je de temperatuur kan regelen.

Laat je haar als het even kan eerst aan de lucht drogen en gebruik dan pas je föhn, krultang of stijltang. Zet de temperatuur op medium of nog beter op low. Zo voorkom je dat je haar verbrandt met als gevolg gespleten haarpunten en ontkleuring.

#6 Voorkom dat je grijze haar vergeelt

Hoe minder pigment je haar krijgt, hoe witter het wordt en hoe groter de kans dat je grijze haar geel wordt. Dat gebeurt onder andere als je in een gebied woont met hard water en/of luchtvervuiling en als je zwemt in chloorwater.

Je kan dit voorkomen door je haar te wassen met paarse of zilvershampoo.

#7 Voed je haar met een haarmasker of serum

Behandel je haar iedere week met een haarmasker of serum om het minder droog te maken en de conditie te verbeteren. Dat kan je doen met kant-en-klaar producten. Maar

#8 Laat je haar regelmatig knippen en niet snijden

Je haar ziet er beter uit als het strak geknipt is en niet in lange pieken valt. Bij grijs haar is het beter om je haar te knippen en niet te snijden. Door snijden worden de uiteinden rafelig en kunnen je haarpunten eerder splijten.

#9 Voorzichtig met haarspray en wax

Haarspray, wax en andere producten om je haar langer in model te houden, kunnen je haar dof en stoffig maken. Als je ziet dat dat het geval is, ga dan op zoek naar een ander, onzichtbaar product.

#10 Gebruik een glansspray

Om je haar extra glans te geven zijn er glanssprays. Dit zijn producten die je haarschubben sluiten waardoor je haar glad, zacht en glanzend wordt.