huurtoeslag

Hoe weet je of je recht hebt op huurtoeslag?

Huurtoeslag. Die magische regel van de belastingdienst waarmee je appartement in een klap betaalbaar wordt. Heel veel mensen streven naar huurtoeslag, maar is dat eigenlijk wel terecht? Kun je huurtoeslag voor elk huis aanvragen en wanneer heb je er recht op?

Om erachter te komen of je wel of geen recht hebt op huurtoeslag moet je de voorwaarden van de belastingdienst bij langs gaan. We zullen de belangrijkste criteria hier kort bespreken.

Met onderstaande voorwaarden krijg je alvast een beeld of je recht hebt op huurtoeslag. Je weet het echter pas zeker als de belastingdienst er een beslissing over neemt.

Je hebt weinig vermogen

Huurtoeslag is in het leven geroepen om mensen met minder geld toch een eerlijke kans op een mooie woning te geven. Om te voorkomen dat de verkeerde persoon profiteert van de voordelen zijn er vermogensrestricties opgesteld. Per jaar mag je niet meer dan €22.400 verdienen. Woon je samen met huisgenoten of je partner? Het totale inkomen mag maximaal €30.400 per jaar bedragen.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de rest van je vermogen, zoals je spaargeld. Dit bedrag is maximaal €30.000. Inclusief partner €60.000. Kom je hierboven? Dan heb je helaas geen recht op huurtoeslag.

Woning voldoet aan de voorwaarden

Alleen woningen met een huur onder de €710.68 per maand komen in aanmerking voor huurtoeslag. Dat maakt deze woningen extra schaars, aangezien de huurprijs van appartementen meestal boven de grens van €710 ligt.

Verder moet de woning ‘zelfstandig’ zijn. Dat betekent een eigen deur (met slot), een keuken en sanitaire voorzieningen. Helaas vallen woonboten en recreatiewoningen buiten deze regeling. Het is vaak best wel ingewikkeld om te bepalen of je ruimte echt ‘zelfstandig’ is. Er zijn meer regels en uitzonderingen aan verbonden dan dat we hier kunnen bespreken.

Je bent ouder dan 23 jaar

Huurtoeslag is in principe bedoeld voor mensen van 23 jaar en ouder. Als je jonger bent en zelfstandig woont kun je ook huurtoeslag krijgen, mits de huur niet hoger is dan €417.34. Voor mensen onder de 18 jaar zijn er andere voorwaarden van toepassing.

Hoeveel huurtoeslag krijg je?

De hoogte van de huurtoeslag is persoonsgebonden. Het heeft onder andere te maken met je leeftijd, inkomen en huurprijs. Met een beetje geluk krijg je meer dan €300 huurtoeslag per maand maar reken liever op de gemiddelde toeslag van €200 per maand.

Persoonlijke uitzonderingen

De Belastingdienst is geen monster, al denken sommige mensen van wel… Er zijn een aantal situaties waarin de regels voor huurtoeslag anders zijn. Bijvoorbeeld als je onder de 18 jaar oud bent, AOW ontvangt of als je geen Nederlander bent. Zo zijn er nog enkele andere voorwaarden. Deze vind je terug in de voorwaarden voor huurtoeslag