Je ogen opmaken als je ouder wordt

Sprekende ogen trekken de aandacht en kunnen daardoor rimpels en lijntjes minder laten opvallen.

Hoe moet je je ogen opmaken als je ouder wordt?

Ouder wordende ogen vragen om een andere make-up dan als je nog in de twintig bent. De huid rond je ogen wordt minder glad, je krijgt kraaienpootjes, je wimpers worden wat dunner, je wenkbrauwen worden dunner en fletser van kleur, de ruimte tussen je oog en wenkbrauwen wordt kleiner en je huid wordt dunner, minder elastisch. Je huid zakt wat uit en wordt wat rimpeliger.  O ja, en dan was ik bijna de wallen en kringen onder je ogen nog vergeten.  

Dat is dus heel wat en dat vraagt om een andere aanpak van opmaken.


1. Tegen kraaienpootjes en fijne lijntjes

Je zou kunnen overwegen om een primer te gebruiken. Een primer zorgt er voor dat je de andere make-up zoals foundation, concealer en andere oogmake-up zich makkelijker laat opbrengen en beter op z’n plaats blijft zitten. Bovendien vult het fijne lijntjes en kraaienpootjes een beetje op zodat je een egaler en gladder geheel krijt.

2. Wallen en kringen onder de ogen camoufleren

Collageenmasker

Wallen en kringen zijn vaak een grote ergernis. Veel vrouwen zijn enthousiast over collageen oogmaskers. Je kan ze 2-3 keer per week gebruiken. Deze helpen niet alleen om de wallen te verminderen, maar gaan ook de veroudering van de huid rond de ogen tegen.

collageenmasker voor de ogen

Camoufleren

De dunne niet strakke huid onder de ogen maakt het camoufleren ervan niet altijd makkelijk. Van poeder en droge camouflagesticks moet je het hierbij niet hebben. Die geven een korrelig en droog effect wat de oneffenheid alleen maar duidelijker maakt. Wat je nodig hebt is een goede concealer, maar welke?


Kies een concealer die past bij de tint van je huid. Als je twijfelt, kies dan in dit geval voor de lichtere versie. Breng de concealer aan onder de ogen en aan de binnenkant van je neus. Beperk je niet tot het het gebied net onder je ogen maar breng de concealer aan in een grote driehoeksvorm onder ieder oog en breng daarover je foundation aan. Blend de makeup met een make-up sponsje of kwast.

3. Dunner wordende wenkbrauwen en wimpers

Wenkbrauwen

Door vollere wenkbrauwen zie je er jonger uit. Als je ouder wordt, groeien wenkbrauwhaartjes minder snel, worden ze dunner en krijgen ze minder kleur.

  • Wenkbrauwen verven. Je wenkbrauwen verven is een optie. Maar als je dat vaak doet heb je kans dat je haartjes nog dunner en ieler worden.
  • Je wenkbrauwen bijtekenen. Iedere dag weer je wenkbrauwen bijtekenen is een precies en tijdrovend werkje.
  • Je wenkbrauwen laten tatoeëren. Bij het tatoeëren maken ze dunne lijntjes tussen je eigen haartjes. Het resultaat kan heel mooi zijn en dan heb je er weinig omkijken meer naar.

Wimpers

Om je wimpers goed te verzorgen kun je ze ’s avonds eens met amandelolie of kokosolie inmasseren. Dat werkt als een conditioner. Met mascara kun je ze dikker en langer laten lijken.

Neem zeker geen zwart als je een lichte huid en haar hebt, maar bruin. Doe een beetje rustig aan met de mascara op je onderste wimpers. Het kan al snel op spinnenpoten gaan lijken. Je kunt ook je wimpers laten verven. De verf gaat ongeveer zes weken mee.

4. Eyeliner

Als je ouder wordt kun je beter de nadruk leggen op het bovenste ooglid. Breng eyeliner dus vooral aan boven het oog met hooguit een heel dun potloodlijntje onder het oog. Ook hier geldt dat je voorzichtig moet zijn met zwart. Zwart geeft snel een harde uitstraling en maakt onnodig ouder. Je kunt voor bruin gaan, maar ook voor een subtiele, niet te felle kleur gaan die mooi bij je ogen staat.

Eyeliner aanbrengen wordt lastiger als je huid minder strak en glad is. Probeer met een oogpotlood met scherpe punt, puntjes te zetten tussen je wimpers. Ga er daarna met een wattenstaafje over om het wat uit te wrijven.

Een oogpotlood of gelpotlood geeft vaak een zachter resultaat dan vloeibare eyeliner. Probeer het lijntje in de buitenste ooghoeken iets omhoog te laten gaan voor een liftend effect.

Lees hier 10 eyeliner tips

5. Oogschaduw

Vergeet al te felle kleuren, vergeet metallic en andere glanzende oogschaduw. Felle kleuren steken te veel af bij een ouder wordende huid, metallic legt extra de aandacht op rimpeltjes en oneffenheden. Crème-achtige oogschaduw hoopt zich vaak na wat tijd op in de lijntjes van de ogen. Kies neutrale kleuren die goed bij je huidtint en kleur ogen passen. Goud, bruin, brons, blauwgrijs, grijspaars kunnen allemaal erg mooi zijn.

Onderstaande video laat een mooi resultaat zien hoe je oudere ogen mooi kan opmaken. Hij duurt wel een beetje lang, maar je kan doorspoelen.