anti-aging make-up tips

16 Anti-aging make-up tips

Eenmaal boven de 50 is het goed om je manier van opmaken en make-up gebruik wat op te frissen en aan te passen.

Je op dezelfde manier opmaken als toen je 20 of 30 was, is geen goed idee.


Doel van make-up

Make-up is natuurlijk bedoeld om je er beter uit te laten zien. Zo wil je oneffenheden en fijne lijntjes van je huid te verdoezelen, je ogen meer te laten spreken en oogleden optisch een lift geven. Je lippen voller laten lijken en misschien nog een gezond kleurtje op de wangen aanbrengen. De juiste make-up kan dat voor je doen.

1. Het begint allemaal bij je huid

Misschien besteed je veel aandacht aan je haar. Dat is prima, maar de eerste prioriteit zou bij je huid moeten liggen. Je zou kunnen zeggen dat hoe beter de conditie van je huid, hoe minder make-up je nodig hebt. Een goede huidverzorging is daarom natuurlijk heel belangrijk. Zorg dat je huid goed gehydrateerd is en dat je de juiste verzorging kiest die bij je huidtype past. En een mooie huid krijg je natuurlijk ook van binnenuit. Genoeg slapen en gezonde voeding zorgen voor een gezonde uitstraling, minder wallen en kringen.

2. Vocht in je huid

Er bestaan geen crèmes die je rimpels zullen laten verdwijnen. Maar vochtinbrengende crèmes zorgen dat je huid vocht opneemt en die laten je huid tijdelijk wat voller lijken. Hierdoor lijken fijne lijntjes wat minder zichtbaar. Breng daarom voordat je foundation aanbrengt een vochtinbrengende (dag)crème aan.

3. Waarom een primer

Na je vochtinbrengende crème kun je een primer aanbrengen. Een primer maakt je huid gladder en vult fijne lijntjes op en het zorgt ervoor dat je make-up beter en langer blijft zitten.

4. De juiste foundation

Altijd dezelfde foundation gebruiken is niet de beste strategie. Het beste is om je foundation aan te passen aan de behoeften van je huid. Wil je een dekkende foundation of heb je dat niet nodig? Wordt je huid steeds droger naarmate je ouder wordt? Dan wil je zeker geen al te matte foundation. Maar ook in de winter kan je huid misschien wel wat meer kleur en een wat vettere foundation gebruiken. En als je in de zomer wat bruiner bent is een foundation misschien even helemaal niet nodig.


5. Vergeet de blush niet

Van een beetje kleur op je gezicht kan je erg opknappen. Maar boven de 50 heeft ook dat een beetje extra aandacht nodig. Breng de blush niet alleen aan als rondjes op je jukbeenderen of wangen, maar wrijf het helemaal door tot je slapen.

6. Blenden

Make-up is het beste als het zo min mogelijk zichtbaar is. Daarom moet je voorkomen dat make-up zichtbaar op je gezicht ligt of randen zichtbaar worden. Dit kan je voorkomen door alles goed te blenden zodat kleuren mooi in elkaar overgaan en de make-up randen bij de kaaklijn en haar lijn goed te vervagen.

7. Extra aandacht voor de lippen

Een probleem bij het ouder worden, zijn de dunner wordende lippen. Met make-up is daar iets aan te doen. Gebruik een lipstick en lippotlood en vul de gehele lippen daar mee in. Breng daarover wat lipgloss aan. Ga niet voor de echte donkere lipstick kleuren, deze laten je lippen juist dunner lijken.

8. Aandacht op de ogen

Als je de aandacht op je ogen vestigt, dan neemt de aandacht voor lijntjes en rimpels elders in je gezicht af. Gebruik bij voorkeur een oogpotlood. Een vloeibare eyeliner geeft vaak een strakke, harde lijn, maar als je huid rond de ogen wat rimpelig is, dan ziet een strakke lijn er niet strak uit.

9. Krul je wimpers

Het beste dat je voor je ogen kan doen is je wimpers krullen omdat dat voor een open blik geeft. Bij sommigen krullen de  wimpers heel gemakkelijk en is het naar boven duwen van de wimpers bij het aanbrengen van mascara genoeg. Is dat bij jou niet het geval, dan kun je daarvoor een wimperkrultang gebruiken. Als je de krultang even verwarmt met föhn dan werkt het nog beter.

10. Mascara

Je hebt tegenwoordig allerlei fancy mascara’s met toegevoegde mogelijkheden. Leuk allemaal, maar naarmate je ouder wordt, heb je meer aan een recht toe, recht aan mascara die alleen je wimpers kleurt. Mascara’s die je wimpers verlengen en dikker maken, klonteren eerder en omdat je wimpers vaak ook wat dunner worden zijn kunstmatige vezels die in die mascara’s zitten, snel zichtbaar. Waterproof kan geen kwaad natuurlijk. Laat mascara op je onderwimpers achterwege en leg de nadruk van je oogmake-up op je bovenste ooglid. Dit vermindert hangende oogleden.

11. Weg met wallen

Wallen zijn niet speciaal een probleem voor de wat oudere vrouw, maar het komt op alle leeftijden voor. Ze worden wel moeilijker te camoufleren als de huid slapper en rimpeliger wordt. Een goede vochtinbrengende crème helpt. Daarover kun je een concealer aanbrengen. Geschikte kleuren voor de (vloeibare) concealer zijn roze en perzik. Breng daarover een dun laagje foundation aan.

12. Speciale aandacht voor de wenkbrauwen

Goed in vorm gebrachte wenkbrauwen kunnen je gezicht een lift geven. Maar dat kan alleen als je volle wenkbrauwen hebt. Haal vooral haartjes aan de onderkant van de wenkbrauw weg. Te veel wenkbrauwhaartjes weghalen werkt nooit in je voordeel en ook getekende lijntjes als wenkbrauwen niet. Dat maakt je alleen maar ouder. Heb je dunne of weinig wenkbrauwen vul ze dan op de goede manier in, laat het doen of laat ze tatoeëren.

13. Vermijd poeders

Poeder op een oudere en droger wordende huid is meestal geen succes. De poeder blijft op het gezicht liggen. Kies liever van gekleurde crèmes of mousses op oliebasis. Dit geldt voor foudation en blushes.

14. Less is more

Te veel make-up en te felle kleuren werken niet in je voordeel. Zeker als je wat ouder bent kun je beter rustig aandoen met foundation

15. Accepteer

In plaats van je te ergeren aan ieder rimpeltje, groefje of vlekje is het beter om het te leren accepteren. Leg de nadruk op de goede en mooie trekken van je gezicht. Als je probeert om eindeloos alle rimpels en lijnen weg te camoufleren, dan bereik je juist het omgekeerde. Door een overdaad van make-up trek je er juist de aandacht naar toe.

16. Je uiterlijk weerspiegelt je innerlijk

Als je ontevreden bent, negatief of slecht gehumeurd dan helpt alle make-up van de wereld niet om er toch goed uit te zien.