8 Make-up fouten die je ouder maken

Make-up gebruik je om er nog beter uit te zien. Als je ouder wordt, is het soms nodig om de kleur en manier van aanbrengen van make-up aan te passen. Dit zijn make-up fouten die je ouder maken.

1. Je gebruikt foundation om te camoufleren

Het lijkt soms een goed idee om, als je wat fijne lijntjes en pigmentvlekken in je gezicht ziet, ze te camoufleren met een extra laagje foundation. Helaas werkt dat meestal niet zo goed. Te veel foundation laat je make-up er uit zien als een masker en bovendien hoopt het zich juist op in lijntjes en rimpeltjes. Hierdoor trek je er extra de aandacht naar toe.

Wat wel?


Gebruik een primer onder je foundation. Dat zorgt er niet alleen voor dat je foundation beter blijft zitten, maar zorgt ook dat fijne rimpeltjes een beetje opgevuld worden waardoor je een egalere ondergrond krijgt. Foundation aanbrengen met je vingers zorgt vaak voor een betere verdeling dan een spons of kwast.

2. Metallic oogschaduw

Of het nu in de mode is of niet, metallic oogschaduw op een ooglid dat niet helemaal strak meer is, is toch echt minder mooi. Bovendien gaat die crème-achtige oogschaduw in de vouwen van je ooglid zitten.

Wat wel?


Ga voor een matte oogschaduw. Geschikte kleuren zijn natuurlijke tinten. Denk aan paars-, grijs-, beige-, bruintinten.

3. Te donkere of te rode lippen

mooie kleuren lipstick voor 50 plus
zachte paars-roze tinte

Donkere kleuren laten een oppervlakte kleiner lijken en dat geldt ook voor donkere kleuren lipstick. Je lippen worden al minder vol als je ouder wordt. Bovendien laten felle rode kleuren die naar het oranje of bruin toe gaan, je tanden minder wit lijken. En dat is iets waar je ook niet op zit te wachten.

Wat wel?

Ga voor frisse tinten die wat meer naar het roze toegaan. Denk aan kleuren als licht-koraal, perzik en nude kleuren. Als je een wat donkerder getinte huid hebt, kun je voor wat donkerder kleuren gaan zoals wat donkerder roze of bessen tinten.

4. Te veel nadruk onder de ogen

Wie heeft er geen donkere lijnen rond de ogen getrokken en haar onderwimpers vrolijk met mascara bewerkt?

Allemaal leuk als je jong bent, maar ben je eenmaal boven de 40, dan kan je beter van strategie veranderen, en niet alleen vanwege het onvermijdelijke uitlopen. Donkere eyeliners om je hele oog die het oog insluiten, laten je ogen kleiner lijken. En te veel aandacht naar de onderkant van de ogen laten gaan, geeft eerder de indruk dat je ogen gaan hangen terwijl je juist een opliftend effect wil.

Wat wel?

zachte makeup oudere dames
Mooie zachte make-up

Gebruik niet te strakke en te donkere eyeliner onder het oog. Leg de meeste nadruk op het bovenste ooglid door de eyeliner daar iets sterker aan te brengen. Neem een zachtere kleur, zoals taupe, groen-, paars- of bruintinten en probeer niet te strakke lijnen te trekken. Je ooglid is minder strak waardoor een strakke lijn moeilijker wordt. Als je ook oogschaduw gebruikt, kun je beter dat eerst aanbrengen en dan de eyeliner. Die blijft dan beter zitten.

5. Appelwangetjes

Blush kan je gezicht kleur en een gezonde uitstraling geven. Maar kies wel een goede kleur en breng het niet alleen aan op de appels van je wangen.

Wat wel?

Lach en breng een crèmige blush, geen poederige blush, aan op je het rondste deel van je wangen en wrijf het van daaruit naar de slapen. Neem een niet te felle kleur. Rozige, perzikachtige of lichte koraal kleuren zijn meestal een goede keuze.

6. Klonterige mascara

Als je wimpers minder vol worden, heb je misschien de neiging om wat extra mascara te gebruiken of een mascara te kiezen die voor vollere wimpers zorgt.  Die mascara’s bevatten vaak vezels waar door je wimpers voller en langer lijken. Maar een nadeel er van is dat je wimpers er heel snel klonterig uitzien.

klonterige mascara
klonterige mascara en te veel poeder

Wat wel?

Begin met het aanbrengen van de mascara zo dicht mogelijk bij het ooglid en maak zigzag-bewegingen naar boven toe. Gebruik een wimperkam om te zorgen dat de haartjes niet aan elkaar plakken en om klontjes er te voorkomen. Breng desnoods een tweede laag aan voor een voller effect, waarna je weer de kam gebruikt.

7. Te veel poeder

Poeder wordt vaak gebruikt om een glimmende huid te voorkomen. Maar een beetje glans maakt de huid juist levendig. Een te dof of poederig gezicht maakt je juist ouder en minder fris. Omdat de huid toch al droger wordt en minder vet is, maakt een goede foundation, eventueel met een primer eronder poeder overbodig.

Wat wel?

Gebruik een primer voordat je je foundation aanbrengt. Een primer vormt een laagje tussen je huid en je make-up. Het zorgt ervoor dat je make-up langer mooi blijft en niet gaat glimmen.

Gebruik geen of zo weinig mogelijk poeder of gebruik een make-up spray die je make-up fixeert. Een make-up spray geeft een nevel van water zodat je make-up zich mooi zet op je gezicht. Je kunt het ook met een plantenspuit proberen zolang deze het water heel fijn vernevelt.

8. Je maakt je wenkbrauwen te donker

Wenkbrauwen kunnen dunner worden naarmate je ouder wordt. Maar als je ze te donker bijtekent, dan is dat geen verbetering. Teken je wenkbrauwen bij met een speciaal wenkbrauwpotlood en gebruik geen oogpotlood. Een oogpotlood is veel zachter waardoor je geen dunne lijntjes kan maken.

Wat wel?

Met een wenkbrauwpotlood met scherpe punt lukt het beter om lijntjes te tekenen die op haartjes lijken. Vind je het te lastig? Laat je wenkbrauwen dan tatoeëren.

[bol_product_links block_id=”bol_531b74c58942e_selected-products” products=”9200000005186146,9200000025472908,9200000023962244,9200000010570690″ name=”ma” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”450″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]