Shutters voor binnen en buiten

Shutters zijn modern en populair. Het zijn een soort binnenluiken of buitenluiken als bescherming tegen warmte en (zon)licht. Ze hebben wel wat weg van ouderwetse louvredeurtjes. Maar de shutters van nu passen zowel bij oude als nieuwe huizen en zijn gemaakt van verschillende materialen.


Shutters voor binnen

Shutters zijn zo geliefd omdat ze het licht geheel of gedeeltelijk kunnen filteren en je beschermen tegen licht en warmte als je dat nodig hebt. Shutters kan je ook halfopen zetten zodat je toch naar buiten kan kijken. Voor binnen heb je de keuze uit verschillende materialen. Shutters kunnen in allerlei kleuren geleverd worden.

Tilt rod of clearview?

Tilt rod of clearview shutters zegt alles over de bediening. Bij tilt rod ziet er een verticale lat die de shutters verbindt. Door de lat te bewegen kan je de shutters open of dicht zetten. Bij clearview shutters ontbreekt deze lat en is de bediening helemaal of zo goed als onzichtbaar weggewerkt aan de zijkant of anderkant.

Houten shutters

Houten shutters zijn geliefd vanwege hun natuurlijke uiterlijk. Ze worden gemaakt van verschillende soorten hout. Eiken, teak of lindehout zijn populair. Iedere houtsoort heeft zijn eigenschappen. De houtsoorten verschillen van kleur (dat is alleen belangrijk als je ze naturel wilt houden), gewicht en bij bepaalde soorten is de houtnerf meer zichtbaar waardoor je een wat robuustere uitstraling krijgt. Er zijn ook shutters verkrijgbaar van hardhout, die duurder dan andere houtsoorten.

Composiet shutters

Vrij nieuw zijn de composiet shutters deze worden gemaakt van een combinatie van houtvezels geperst met (vaak gerecycled) kunststof. Zo heb je wel het uiterlijk van hout maar profiteer je ook van de voordelen van kunststof. Composiet shutters zijn ook geschikt voor vochtige ruimten.

Aluminium shutters

Aluminium shutters zijn sterk en hebben een lange levensduur. Ze zijn geschikt voor binnen en buiten. De uitstraling is wat strakker en minder natuurlijk dan houten shutters. Qua prijs zijn aluminium shutters duurder dan gewone houten shutters maar goedkoper dan hardhouten shutters.


Kunststof shutters

Er zijn verschillende soorten kunststof shutters verkrijgbaar van een verschillende kwaliteit. Sommige kunststof luiken hebben een kern van aluminium voor extra stevigheid. De meeste kunststof shutters zijn ook geschikt voor vochtige ruimten. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit.

Shutters voor buiten

Aan shutters voor buiten worden meer eigen gesteld. Ze moeten duurzaam zijn en bestendig zijn tegen weer en wind. Voor buitenshutters wordt daarom vaak voor aluminium gekozen en die zijn zo goed als onderhoudsvrij.