Een relatie is gebaseerd op vertrouwen. Als je om de één of andere reden het idee krijgt dat je partner vreemdgaat, dan wordt dat vertrouwen geschaad. Misschien heb je gelijk en is je wantrouwen terecht. Misschien ook niet en dan zegt het wel iets over jou of je relatie.
Wat betekent vreemdgaan?
Vreemdgaan kan verschillende vormen hebben en de ene persoon kan ook iets vreemdgaan vinden terwijl de ander dat niet vindt. Je kan fysiek vreemdgaan en/of emotioneel. Ook online kan je met iemand een virtuele relatie ontwikkelen. Als een partner iets doet waar jij je niet prettig bij voelt, dan is dat altijd een reden om dat te bespreken. Je zou vreemdgaan kunnen typeren, als al het (stiekeme) gedrag dat je partner niet zou vertonen, als jij erbij was of er van af wist.
Wat kan je doen als je denkt dat je partner vreemdgaat?
Als je je partner eenmaal hebt betrapt op verdacht gedrag, dan gaat dat gevoel niet meer vanzelf weg. Het is iets dat je beter maar zo snel mogelijk uit de wereld kan helpen. Maar hoe pak je dat aan?
1. Val niet meteen aan
Het idee dat je partner niet te vertrouwen is, zorgt voor allerlei negatieve emoties als angst, boosheid en onzekerheid. Je voelt je verraden. Maar probeer je te beheersen en val hem of haar niet meteen aan. Tel tot 10 en blijf rustig. Een aanval zal je partner vooral in de verdediging of ontkenning duwen. Het wordt dan alleen maar moeilijker achter de waarheid te komen.
2. Verzamel feiten
Voordat je iemand confronteert en beschuldigt, moet je feiten en bewijs hebben. Waarop zijn je vermoedens gebaseerd? Is het alleen zijn of haar gedrag, heeft iemand anders iets tegen je gezegd of heb je een berichtje, mail of foto dat je vermoeden oproept? Als het bewijs sterk genoeg is, kan je partner niks anders dan bekennen. Hoe kom je aan dat bewijs?
Iemand in de gaten houden is natuurlijk een inbreuk op zijn of haar privacy. Vind je het vervelend om door zijn spullen, mail, mobiel, Facebook e.d. te zoeken dan kan je het ook laten doen door een Prive Detective. Er bestaan ook allerlei spyware waarmee je iemand online kan volgen of trackers waarmee je kan zien waar iemand zich bevindt. Maar dan moet je wel serieuze verdenkingen hebben natuurlijk.
3. Bereid je voor op zijn of haar reactie
Heb je bewijs, dan is het tijd voor een confrontatie. Bereid je voor op mogelijke reacties. Je partner kan bekennen, ontkennen, boos worden, jou de schuld geven, zeggen dat ze iemand nodig hebben die ze steunt (een soulmate, niets aan de hand), zeggen dat je paranoïde bent, dreigen om weg te gaan, zeggen dat het niks voorstelt, dat ze alleen maar vrienden zijn, enz.
Bereid je voor zodat je rustig en rationeel kan blijven. Fysiek geweld, schelden, spullen kapot maken of verwijten maken kan even heel aantrekkelijk zijn, maar maakt het uiteindelijk alleen maar erger. En dat speelt je partner alleen maar in de kaart.
4. Wat wil je bereiken?
Je partner betrappen is natuurlijk geen doel op zich. Want hoe ga je verder? Wil je doorgaan met je relatie of vind je het een reden om er een punt achter te zetten? Willen jullie allebei nog tijd en energie in je relatie steken of lukt dat niet meer? Kan je het iemand vergeven en wat moet hij of zij doen zodat het vertrouwen weer terugkomt?
De keuze is aan jullie beiden.