Weigeroma of oppasoma?

Veel opa’s en oma’s passen één of meerdere vaste dagen in de week op hun kleinkinderen. Maar niet iedereen voelt daarvoor. Ben je een weigeroma of een oppasoma?


Iedereen blij….

Nederland is het land van de EU waar de meeste grootouders op hun kleinkinderen passen. Een handige oplossing voor zowel kleinkinderen, ouders en grootouders, zo lijkt het. De opa’s en oma’s kunnen extra tijd met de kleinkinderen doorbrengen, de ouders kunnen rustig gaan werken zonder dat het ze geld kost en de kleinkinderen vinden het vast leuk als opa en/of oma er zijn.

Het blijkt volgens cijfers van het Sociaal Plan Bureau dat 60% van de baby’s en peuters een opa en/of oma heeft die regelmatig of een vaste dag in de week komt oppassen Maar niet iedereen heeft daar zin in.

Er zijn ook weigeroma’s

Er zijn namelijk ook weigeroma’s en weigeropa’s. Grootouders die best bij willen springen als de nood aan de man is, bij ziekte of andere onverwachte gebeurtenissen, maar die geen vaste oppasoma of -opa willen worden. Ze willen zich niet op één of meerdere dagen vastleggen. Die weigeroma’s houden ongetwijfeld evenveel van hun kleinkinderen als  oppasoma’s maar ze houden graag de tijd aan zichzelf.

Consequenties van oppassen

Daar is ook wel iets voor te zeggen natuurlijk, om geen oppas te worden maar om gewoon opa en oma te blijven. Als je een vaste oppasoma wordt, dan heb je waarschijnlijk een wat andere relatie met je kleinkinderen dan als je af en toe op bezoek gaat of als de kleinkinderen komen logeren. Als oppasoma is de kans groot dat je ook wel eens op je kleinkinderen moet mopperen. Terwijl als je een oma en/of opa bent die slechts op bezoek komt, dan is het bij wijze van spreken altijd feest.

weigeroma of oppasoma
Grootouders passen op kleinkinderen

Kleinkinderen worden groot

Als je een groot deel van je week inricht om je kinderen en kleinkinderen van dienst te zijn, ben je er dan wel van bewust dat het ook ooit afgelopen is. Misschien heb je je sociale contacten tijdelijk op een laag pitje gezet of heb je je lidmaatschap van clubs of verenigingen opgezegd. De kans bestaat dan dat je in een zwart gat valt. Je zou dan kunnen zeggen dat je een soort tweede empty nest syndroom kan krijgen.


Politieke veranderingen

Plotselinge politieke veranderingen kunnen de zaak ook helemaal veranderen. Zo wordt er regelmatig gesproken over het gratis maken van de kinderopvang. In dat geval wordt verwacht, dat veel ouders hun kinderen dan weer naar de kinderopvang brengen en minder naar de grootouders (bron).

Trends

Veel jonge ouders wachten tegenwoordig langer met kinderen krijgen. De gemiddelde Nederlandse vrouw is 29,8 als ze haar eerste kind krijgt. Ze willen eerst studeren, werken, reizen, enz. Dat betekent dat veel grootouders op latere leeftijd pas kleinkinderen krijgen. Daarnaast moeten grootouders ook steeds langer doorwerken. Op dit moment is de pensioenleeftijd 67 en 3 maanden. De kans dat opa’s en oma’s nog werken als de kleinkinderen klein zijn, is ook best groot.

Oppasoma’s en oppasopa’s kunnen een vergoeding krijgen

Opa’s en oma’s die regelmatig oppassen kunnen daarvoor een vergoeding krijgen. Om een vergoeding te ontvangen, moet je wel officieel geregistreerd staan als gastouder. Er gelden ook eisen die staan beschreven in de Wet Kinderopvang.

Wil jij een vaste oppasoma worden of ben je een weigeroma?