Weigeroma of oppasoma?

Veel opa’s en oma’s passen één of meerdere vaste dagen in de week op hun kleinkinderen.


Iedereen blij….

Een handige oplossing voor zowel kleinkinderen, ouders en grootouders, zo lijkt het. De opa’s en oma’s kunnen extra tijd met de kleinkinderen doorbrengen, de ouders kunnen rustig gaan werken zonder dat het ze geld kost en de kleinkinderen vinden het vast leuk als opa en/of oma er zijn.

Het blijkt dat 60% van de baby’s en peuters een opa en/of oma heeft die een vaste dag in de week komt oppassen Maar niet iedereen heeft daar zin in.

Er zijn ook weigeroma’s

Er zijn namelijk ook weigeroma’s. Oma’s die best bij willen springen als de nood aan de man is, bij ziekte of andere onverwachte gebeurtenissen, maar die geen vaste oppasoma of -opa willen worden. Ze willen zich niet op één of meerdere dagen vastleggen. Die weigeroma’s houden ongetwijfeld evenveel van hun kleinkinderen als  oppasoma’s maar ze houden graag de tijd aan zichzelf.

Consequenties van oppassen

Daar is ook wel iets voor te zeggen natuurlijk, om geen oppas te worden maar om gewoon opa en oma te blijven. Als je een vaste oppasoma wordt, dan heb je waarschijnlijk een wat andere relatie met je kleinkinderen dan als je af en toe op bezoek gaat of als de kleinkinderen komen logeren. Als oppasoma is de kans groot dat je ook wel eens op je kleinkinderen moet mopperen. Terwijl als je een oma en/of opa bent die slechts op bezoek komt, dan is het bij wijze van spreken altijd feest. Als je een groot deel van je week inricht om je kinderen en kleinkinderen van dienst te zijn, ben je er dan wel van bewust dat het ook ooit afgelopen is. Niet dat je dan een soort tweede empty nest syndroom krijgt.

Trends

Veel jonge ouders wachten tegenwoordig langer met kinderen krijgen. De gemiddelde Nederlandse vrouw is 29,8 als ze haar eerste kind krijgt. Ze willen eerst studeren, werken, reizen, enz. Dat betekent dat veel grootouders op latere leeftijd pas kleinkinderen krijgen. Grootouders moeten daarnaast ook steeds langer doorwerken, dus de kans dat opa’s en oma’s nog werken is ook best groot.


Wil jij een vaste oppasoma worden of ben je een weigeroma?