Online pubers? houd dan deze gevaren in de gaten!

Het wereldwijde web brengt talloze voordelen met zich mee. Van altijd bereikbaar kunnen zijn tot werken waar en wanneer je maar wilt. Maar er kleven ook nadelen en gevaren aan. Zo kan het voor nogal wat stress zorgen, dat altijd bereikbaar zijn. Daarnaast kun je gehackt worden, online opgelicht of simpelweg bestolen. We proberen allemaal op onze hoede te zijn en helemaal voorkomen dat we in een dergelijke valkuil trappen kunnen we ook niet. Het veilig online zijn is tegenwoordig dan ook een aandachtspunt binnen de opvoeding. Zeker bij pubers, die wel online zijn maar niet altijd de risico’s erkennen, kan het een uitdaging zijn om ze bewust te maken van de gevaren. Welke in ieder geval goed zijn om een oogje bij in het zeil te houden? Dat wordt uitgelegd in dit blog.

Verslavend leuk

Online zijn is verslavend leuk. Van TikTok filmpjes maken tot Reels op Instagram. Natuurlijk moet het niet uitmonden in een serieuze Social Media verslaving (wat wel mogelijk is!) maar de kans hierop is echter klein. De kans op een gokverslaving is tegenwoordig een stuk groter. Online gokken is sinds enige tijd toegestaan in Nederland en dit zien we terug in het aantal verslavingen. Met name onder jongeren is dit een serieus probleem aan het worden. Wanneer jij vermoedt dat je kind een gokverslaving heeft is het zaak zo snel mogelijk maatregelen te nemen. Met professionele hulp zoals van www.cacnverslavingszorg.nl kun je vaak in een vroegtijdig stadium veel leed voorkomen.


Online pesten

Veranderd het gedrag van jouw kind vrij snel en begrijp je niet waar het vandaan komt? Dan kan het zijn dat hij of zij online gepest wordt. Dit kan in vele vormen, van ordinair uitschelden tot chanteren met foto’s. Online pesten is zeer indringend en heftig aangezien het afsluiten ervan een stuk moeilijker is dan van regulier pesten. Online ben je namelijk overal en het bereik van de pesters is wereldwijd. Ga dit gesprek aan met je kind en zet ten allen tijde de deur open wanneer jij vermoedt dat hier iets fout gaat.


Kortom, online zijn brengt vele voordelen met zich mee maar kent ook zeker nadelen. Breng deze risico’s bij jouw kind in kaart en maak hem of haar bewust hiervan. Je zult niet alle gevaren kunnen wegnemen en oplossen maar je kunt ze wel op weg helpen naar een stukje bewustwording. Ze zullen dan eerder de gevaren herkennen en aan de bel trekken.