diabetes

Diabetes type 2, het kookboek

Diabetes type 2 is een aandoening die zich vaak op latere leeftijd openbaart. De alvleesklier wordt minder gevoelig en werkt minder goed. Om dat te compenseren maakt de alvleesklier meer insuline aan.  Op een gegeven moment raakt de alvleesklier uitgeput en neemt de insulineproductie af. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Natuurlijk kan je dan medicijnen nemen maar aanpassingen in je manier van leven kan veel doen.


Erfelijkheid en levensstijl

Bij het ontstaan van diabetes type 2 spelen zowel genetische aanleg als levensstijl een rol. Meer bewegen en gezonder eten kan je conditie verbeteren en de diabetes 2 voorkomen of om jezelf beter te maken. Het boek ‘Diabetes type 2, het kookboek’ geeft je daarvoor meer dan 75 recepten.

Het boek begint met 18 adviezen over voeding, beweging en ontspanning.

Wat eet je als je diabetes 2 wilt voorkomen of verbeteren?

Iedereen weet dat je beter minder koolhydraten en minder bewerkt voedsel kan eten. Maar het is natuurlijk makkelijk om te vertellen wat je niet mag. Je moet wel iets eten en liefst een beetje lekker ook.

Het recepten gedeelte van het boek is onderverdeeld in hoofdstukken voor het ontbijt, de lunch, groenten, avondeten, slow carb, tussendoortjes en snacks.

Het boek sluit af met 4 complete weekmenu’s. Eén voor de lente, de zomer, de herfst en de winter.


Het laatste hoofdstuk bevat een stappenplan:

Stap 1. is het schrappen van snelle suikers. Voor zoetekauwen geen makkelijke opdracht. Hoe pak je dat aan?
Stap 2. is meer bewegen. Hoeveel moet je bewegen en hoe pas je dat in je dagelijks leven in.
Stap 3. is minder koolhydraten. Wat kan je nog wel eten, met mate eten en wat kan je beter schrappen.
Stap 4. is je energie balans verbeteren.
Stap 5. is meer rust in je leven brengen. Door stress maak je meer cortisol aan waardoor je bloedsuiker hoger wordt.
Stap 6. is meer groenten eten.
Stap 7. is het om leren gaan met moeilijke situaties. Wat doe je als je onbedwingbare trek hebt of als je geen vooruitgang ziet?
Stap 8. is meten en weten. Wat zijn belangrijke waardes om te (laten) meten.
Stap 9. is steun zoeken.
Stap 10. is met liefde koken.

Over het boek en de recepten

Diabetes type 2, het kookboek‘ met als ondertitel ‘Maak jezelf beter’ is zowel een boek met nuttige als praktische informatie. Het is geschreven door Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist aan het LUMC en Karine Hoenderbos, diëtist en journalist. Je leest niet alleen wat je allemaal niet moet doen maar je kan meteen aan de slag met het weekmenu of met het stappenplan. Het boek is geschikt voor mensen met diabetes 2, maar ook voor mensen die het willen voorkomen of die koolhydraatarm willen eten.

De recepten zien er smakelijk uit. Zonder suiker en koolhydraten moet je leren om anders te koken. Maar dit boek laat duidelijk zien dat je dan ook heel goed lekker kan eten. De meeste recepten zijn voor 2 of 4 personen en de bereidingstijd wordt ook vermeld bij de recepen.
Het boek geeft ook tips voor bronnen als je meer wilt weten over diabetes 2 of gezonde voeding.

Voorbeeld recept

Gevulde tomaten en paprika’s

voor 2 personen

4 vleestomaten
2 groene paprika’s
200 gram bloemkool
2 tenen knoflook
1 rode chilipoeder
takjes peterselie
200 gram rundergehakt
1/2 theelepel gemalen kaneel
peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie

Nodig: een keukenmachine

Verhit de oven tot 200ºC. Snijd het kapje van de tomaten en hol de tomaten uit met een scherp mesje, snijd het vruchtvlees van de tomaten fijn. Snijd de paprika’s in de lengte door. Verwijder zaadlijsten.

Hak de bloemkool in de keukenmachine in fijne stukjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Maak de chilipeper schoon en snijd deze fijn. Hak de peterselie (gebruik ook de steeltjes) fijn.

Verhit een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de tomatenstukjes, knoflook, chilipeper, peterselie en kaneel toe en bak nog 2 minuten. Bak nu de bloemkool nog 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de halve tomaten en paprika’s met het gehaktmengsel en zet ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze 30 minuten in de oven. Lekker met een groene of Griekse salade.