baan vinden

Een baan vinden als je over de 50 bent

Misschien heb je het zelf ondervonden of heb je erover gehoord in je omgeving: het valt niet mee om werk te vinden als je boven de 50 bent.

Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden. Maar in de praktijk is het moeilijk te bewijzen. Een werkgever kan altijd makkelijk melden dat er, helaas voor jou,  geschiktere kandidaten waren.

Soms denk je wel eens, als je voor de zoveelste keer bent afgewezen voor een leuke baan (of niet eens bent uitgenodigd), dat het onmogelijk is om na je 50e leuk werk te vinden.


Maar dat is absoluut niet waar!

Je moet natuurlijk realistisch zijn als je geen 18 meer bent. En ja, leeftijdsdiscriminatie ligt altijd op de loer. Maar ervaring en commitment hebben 50-ers als geen ander. Daar kunnen geen jonge honden tegenop.

Jonge werknemers werken vooral aan hun eigen carrière. Ze zijn bezig waar ze over 5 jaar staan. Ze moeten ook wel want ze hebben nog geen netwerk en de topsalarissen lonken bovenin het salarishuis.

Seniore werknemers zoeken vooral zinnig en leuk werk, dat als het even kan ook goed betaalt. De angst voor een misstap en het rat-racen hebben ze gehad, een uitzondering daargelaten natuurlijk.

Het valt op hoeveel 50-ers in mijn omgeving doorgaan met solliciteren, totdat ze de functie hebben die ze ambiëren en bij ze past.

Het is dus voor een groot deel je eigen mindset, die bepaalt of je wel of geen nieuwe functie krijgt als je aan de kant staat. Makkelijk is het nooit, maar zeker niet onmogelijk. Het vraagt om inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen. De aanhouder wint uiteindelijk. Dus laat je niet uit het veld slaan en houd de vacatures goed in de gaten.


Er zijn wel een aantal dingen die je beter wel en niet kan doen als je je kansen wilt vergroten.

Blijf bij de tijd

Zorg dat je bij de tijd bent. Maak dat je goed met een smartphone kan omgaan, dat je een digitale agenda kunt bijhouden, dat je met Word en PowerPoint kan omgaan, enz. Doe eventueel een cursus. Zorg ook dat je geen verouderd mailadres gebruikt zoals @chello.nl of @hyves.nl. Zoiets verraadt dat je niet bij de tijd blijft. Maak een gmail of outlook account aan.

Bouw aan je netwerk

Laat mensen in je omgeving weten dat je werk zoekt. Vermeld het online en probeer je netwerk van contacten uit te breiden. De kans dat je via bekenden aan werk wordt geholpen is vaak groter.

Manifesteer je online

Bedrijven checken tegenwoordig vaak een sollicitant online. Als je je naam intypt bij Google, wat is er dan over je te vinden. Als er niets te vinden is, is dat geen voordeel. Zeker als je wat ouder bent, lijkt het dan alsof je niet met je tijd meegaat. Dus meld je aan bij Facebook en Linkedin en manifesteer je online.

Wees flexibel

Als je werk wilt vinden is het belangrijk om flexibel te zijn. Verwacht niet als vanzelfsprekend dat je evenveel gaat verdienen als bij je vorige baan. Neem werkzaamheden die je misschien als onder je niveau beschouwt, voor lief als de baan je verder geschikt lijkt. Wees flexibel.

cvMaak geen ellenlang CV

Als je wat ouder bent, kan je een lange lijst van ervaring hebben. Maak je sollicitatiebrief en CV liever niet te lang. Vermeld alleen het hoognodige en de ervaring die van belang is voor de functie. Ellenlange brieven nodigen niet uit om te lezen.

Laat je niet afschrikken

Laat je niet afschrikken door wat een bedrijf allemaal voor vereisten vraagt. Zie het als een wensenlijstje. Als je aan de belangrijkste vereisten voldoet, dan doen motivatie en een goede werkhouding de rest. En wen er ook maar aan, dat je leidinggevende waarschijnlijk jonger is dan jij bent.

Wacht niet op de perfecte baan

Als je bij iedere vacature wel iets vindt dat je niet aanstaat, dan wordt het moeilijk om iets te vinden. De perfecte baan bestaat niet, net als de perfecte partner trouwens ;-).

Laat je niet ontmoedigen

Afwijzingen horen erbij. En ja als je wat ouder bent, zal het misschien langer duren voor je wordt uitgenodigd voor een gesprek of wordt aangenomen. Houd de moed erin en blijf solliciteren.