Rimpels ontstaan vaak het eerst op plaatsen waar de huid waar je de huid veel beweegt, uitrekt of op een andere manier onder druk staat. Soms gebeurt dat onbewust. Deze kleine gewoonten zorgen voor rimpels.
In je ogen wrijven
De huid rond je ogen is teer en dun. Door regelmatig in je ogen te wrijven rek je de huid boven en/of onder je ogen onnodig uit. Op den duur verliest je huid haar elasticiteit en wordt deze steeds slapper. Met wallen, donkere kringen en rimpels t
Drinken door een rietje
Net als bij roken en fluiten tuit je bij het drinken door een rietje je lippen. Als je dat vaker doet, kunnen zich rimpels rond de mond vormen. De eerste rimpels ontstaan vaak rond de mond of de ogen.
Voorkom het regelmatig tuiten van de lippen om dit soort rimpels te voorkomen.
Slapen op je buik of op je zij
Misschien ben je wel eens wakker geworden en viel het je op dat je allerlei vouwen en kreukels in je gezicht had doordat je gezicht opgefrommeld op je kussen lag. Die vouwen en kreukels trekken snel weg als je nog jong bent. Als je ouder wordt duurt het steeds langer voor ze wegtrekken en soms verdwijnen ze niet helemaal meer. Slapen op je zijn veroorzaakt rimpels op voorhoofd, naast de ogen, op de wangen en boven de mond. Alleen, lastig om jezelf te vertellen dat je op je rug moet slapen.
Er zijn wel speciale kussens die voorkomen dat je gezicht rimpelt als je slaapt. Bijvoorbeeld van het merk Juverest.
Geen bescherming tegen de zon
De stralen van de zon zijn de belangrijkste oorzaak voor de veroudering van de huid. Als je niet dagelijks een dagcrème of een ander product met de SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15 gebruikt, zal je huid niet voldoende beschermd zijn tegen de UV-A en UV-B stralen. Ook als de zon niet schijnt. Maar vergeet ook niet, om dat product boven en onder de ogen aan te brengen en rond de mond. Gebruik je een speciale oogcrème? Vaak bevatten die speciale oogcrèmes geen zonbescherming. Breng dan extra bescherming aan of gebruik de speciale oogcrème alleen ’s nachts.
Geen bril of zonnebril dragen
Fronsen en knijpen met je ogen. Hoe vaker je het doet, hoe dieper de rimpels. Met een bril, leesbril of zonnebril kan je dit in de meeste gevallen voorkomen.
Kauwgum kauwen
Als je regelmatig op kauwgum kauwt, dan veroorzaakt dat op den duur rimpels aan de onderkant van je mond.
Te lang op een beeldscherm kijken
Door lange tijd naar het scherm van je computer, je tablet of mobiel te kijken, krijg je niet alleen rimpels, je krijgt er ook wallen van onder je ogen. Hoewel er van je blauwe schermen maar een fractie van de UV stralen van de zon afkomt, er komt wel wat straling van af en ook dat draagt bij aan de veroudering van de huid.
Het blauwe licht zou de carotenoïden (de rode en gele moleculen in de huid afbreken, waardoor er meer vrije radicalen vrijkomen en die spelen een rol bij het ontstaan van rimpels en andere tekenen van veroudering.
Slapen met make-up
Eén nachtje met make-up slapen zal geen blijvende gevolgen hebben. Maar als je regelmatig met make-up op gaat slapen of je huid niet goed schoonmaakt, wordt het een ander verhaal. ’s Nachts herstelt je huid zich en worden afvalstoffen en zweet via de poriën afgevoerd.
Haal je je make-up er niet af, dan kan je huid dat proces niet optimaal uitvoeren. Poriën raken verstopt en schadelijke deeltjes, vrije radicalen genaamd, blijven langer op de huid en zorgen voor de afbraak van collageen en een versnelde veroudering van de huid.
Je huid uitrekken bij het aanbrengen van make-up
Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar wat je toch veel vrouwen ziet doen. Je ooglid uitrekken om eyeliner beter aan te kunnen brengen. Of je wenkbrauwen hoog optrekken bij het aanbrengen van mascara waardoor er fronsrimpeltjes ontstaan.
Hardlopen?
Over hardlopen bestaat onenigheid. Er is een groep die beweert dat je door hardlopen eerder rimpels ontwikkelt. Zeker bij hardlopen op een harde ondergrond met slecht geveerde schoenen. Bij iedere stap waarbij je neerkomt rekt je gezicht een beetje uit naar beneden. Op den duur zou de huid hier blijvend door verslappen, in het bijzonder bij de kaaklijn. Een andere groep gelooft dat dit niet speciaal door het hardlopen komt, maar door het feit dat je veel tijd in de zon en andere weersomstandigheden doorbrengt. Bovendien hebben hardlopers meestal minder vet, waardoor rimpels en lijntjes eerder zichtbaar zijn. Meer vet zorgt voor meer vulling onder de huid waardoor deze er gevulder uitziet en rimpeltjes minder opvallen.