dashcam

Voordelen van een dashcam in je auto

Het hebben van een carcam of dashcam, een cameraatje op het dashboard van je auto, heeft een aantal voordelen.

Misstanden op de weg

Je hebt op TV vast wel eens videobeelden gezien van misstanden op de weg. Met een dashcam of carcam op je voorruit (of achterruit) kun je precies vastleggen wat er voor (of achter) je in het verkeer gebeurt. Dat is handig als je een ongeluk krijgt buiten jouw schuld. Ook vragen politie en verzekeraars steeds vaker dashcam beelden op, om de aansprakelijkheid vast te stellen.

Mooie plaatjes

Maar niet alleen als ¨getuige¨ is een dashcam interessant. Ook kun je er mooie plaatjes mee vastleggen als je op vakantie bent. Een dashcam kan foto’s maken of filmpjes. Die worden standaard in lage resolutie opgeslagen zodat het niet teveel geheugenruimte inneemt.

Geheugenkaart

Met een gegheugenkaartje van 32 of 64 GB bijvoorbeeld, kun je een massa aan filmbeelden bewaren en makkelijk wissen als je ze niet meer nodig hebt of niet meer wilt bekijken.

Aanschaf

Als je de aanschaf van een dashcam overweegt, is een camera die beelden kan vastleggen met een goede resolutie, van belang.

Voor € 75,- koop je al een goede dashcam zoals je bijvoorbeeld kan zien bij 123carcam.nl. Voor topexemplaren ben je ongeveer € 125,- kwijt. Een geheugenkaartje koop je al voor een paar tientjes.

Inbouw

Het installeren kun je zelf. Een specialist kan het in een half uurtje voor je fixen.

De meest ideale plek voor de inbouw, is achter de achteruitkijkspiegel. Zo heb je het beste zicht om beelden voor je te maken en zit er niets hinderlijks in je gezichtsveld. Soms is het nodig om de een zwaardere zekering te plaatsen, want een dashcam gebruikt natuurlijk extra stroom.

De betere dahscams hebben een handige parkeerfunctie. Dat betekent dat ze in slaapstand gaan, zodra je je motor uitzet. Maar op het moment dat de bewegingssensoren iets detecteren, wordt er automatisch gefilmd of gefotografeerd. Heel handig als je onbewaakte auto op de parkeerplaats wordt aangereden.

Leuk en handig

Kortom, een dashcam is een leuk en mooi stukje techniek, dat echt wat toevoegt aan het bezit van je auto. Of je nou trucker bent of gewoon automobilist, een dashcam is leuk om te hebben en zo mee te nemen naar een volgende auto. En mocht je hem een keer nodig hebben bij schade, heb je het aankoopbedrag er in een keer uit.