zalm van grillplaat

Gezonde voordelen van het grillen van voedsel

Grillen is een extra manier, naast koken, baken en frituren, om je voeding te bereiden. Bovendien heeft grillen een aantal voordelen voor de gezondheid.


Grillen kan je in de zomer buiten doen op de barbecue. Binnen kan je gebruik maken van een grillplaat of grillpan.

Minder vet

Grillen is een geschikte manier voor het bereiden van bijvoorbeeld groenten, vis, vlees en (vegetarische) burgers. Het voordeel van grillen is dat je geen extra vet hoeft toe te voegen en dus geen extra calorieën aan je voeding toevoegt zoals wel gebeurt bij bakken of frituren.

Bovendien smelt bij het grillen het vet van vlees dat vervolgens van de grill afloopt zodat je minder vet binnenkrijgt.

Grillen vermindert je vet inname.

Minder verlies van vitamines en mineralen

Als je voedingsmiddelen kookt, bakt of frituurt, dan gaan er vitamines en mineralen verloren. Als je gerechten klaarmaakt op de barbecue of grillplaat, dan blijven voedingsmiddelen optimaal behouden. De buitenkant wordt dichtgeschroeid waardoor vocht en voedingsmiddelen worden ingesloten. Dat maakt de gerechten niet alleen smakelijker maar ook voedzamer.


Het grillen van groenten

Het grillen van groenten van het seizoen als courgettes, koolsoorten, aubergines, romainesla, komkommer en ui neemt minder tijd in beslag dan een andere manier van bereiden. Bovendien is het vaak gezonder dan groenten uit blik of uit de diepvries.

Het grillen van vlees

Ook voor het bereiden van vlees is grillen gezonder omdat met name de B-vitamines thiamine (vitamine B1) en riboflavine (vitamine B2) beter behouden blijven.

Vitamine B1 helpt bij het omzetten van koolhydraten in bruikbare energie en vitamine B2 helpt bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is bovendien noodzakelijk voor een gezonde huid, haar en nagels.

Grillen zorgt er bovendien voor dat het vlees mals blijft en dat de smaak behouden blijft.

Minder zout nodig

Omdat voeding van de barbecue en grillplaat meer smaak behoudt, helpt het je om minder zout te gebruiken.

Conclusie

Grillen is een gezonde manier van het bereiden van groenten, vlees en vis. Grill alleen niet op te hoge temperaturen waardoor de voeding verbrandt en/of verkoolt. Er vormen zich dan HCA’s (heterocyclische amines) of PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die kankerverwekkend zijn.