herfstklussen

Herfstklussen in en om het huis

Laatst bijgewerkt:

Het zal niemand ontgaan zijn: het is herfst. De zon staat laag en blaadjes verkleuren en dwarrelen naar beneden. Er zitten saaie, grijze en natte dagen tussen maar als de zon schijnt, ziet het er prachtig uit.


Kies zo’n mooie dag uit om wat noodzakelijke herfstklussen in en om je huis te doen. 

Herfstklussen in en om het huis

Tuinmeubilair

Ruim je tuinmeubilair op. Maak het schoon. Pak de parasol in en zet hem in de schuur of garage tot het volgende seizoen. Afhankelijk van het materiaal van je tuinset dek je hem af of zet je hem ergens binnen als je er ruimte voor hebt. 

Tuingereedschap

Ruim de tuinslang op, maar zorg eerst dat hij goed leeg is. Als er water in de slang achter blijft, kan hij bevriezen en kapot barsten. Wie een sprinkler systeem heeft of een beregeningsinstallatie zal deze ook winterklaar moeten maken om winterschade te voorkomen.

Snoeien

Snoei bomen en struiken zoveel mogelijk terug. Als je dat doet voor ze de bladeren gaan verliezen, scheelt je dat straks veel rommel van takken en bladeren in je tuin. 

Afvoerputten

Maak de afvoerputten in de tuin schoon.  Zo voorkom je dat ze verstoppen en dat er overstromingen in de tuin ontstaan als het erg hard regent. 


Dakgoten

Haal de dakgoten leeg zodat het afvoerwater goed kan wegstromen. Als het water niet weg kan lopen kunnen lekkages of waterschade het gevolg zijn. Bovendien trekken volle dakgaten insecten zoals muggen aan. Denk aan je veiligheid als je bij de dakgoot wilt komen. Een steiger is veiliger dan een ladder. Je kan een steiger huren, maar de prijs om een daksteiger bij Steiger Voor Weinig aan te schaffen valt reuze mee zoals je kan zien.

Deuren en ramen

Controleer deuren en ramen aan de buitenkant. Kijk of ze goed sluiten en of de verf of lak nog in orde is. Plaats eventueel tochtstrips om de kou en tocht buiten te houden. 

Schoorsteen

Controleer de schoorsteen of laat hem controleren. Wie een open haard heeft kan de schoorsteen laten vegen.

Buitenkranen

Vergeet niet om de buitenkranen af te sluiten en af te dekken als het hard gaat vriezen. 

Verwarmingsketel

De verwarmingsketen moet jaarlijks schoongemaakt en onderhouden worden. De beste tijd om dit te doen is voor het echt koud wordt. Zo weet je zeker dat je niet in de kou komt te zitten.

Herfst….

Welke herfst klussen rond huis en tuin hebben je aandacht nodig?

Je tuin (snoeien), tuingereedschap, tuinmeubilair, afvoerputten, dakgoten, schoorsteen, buitenkranen, verwarmingsketel en het hang- en sluitwerk van deuren en ramen.