onderhoudsvrije tuin

Hoe houd je je tuin zo onderhoudsvrij mogelijk?

We zitten inmiddels in mei, en dat is doorgaans een heerlijke maand om lekker in de tuin door te brengen. Mooi weer, droog, zonnetje en de zomer nog in z’n geheel in het vizier. Veel mensen kunnen daarom ook absoluut niet zonder tuin. Maar tuinieren, en de tuin bijhouden, dat vinden we niet allemaal even leuk.

Wij geven je vier handige tips om je tuin zo onderhoudsarm mogelijk te houden.

Kies kunstgras

Een gazon is onmisbaar in een gezellig tuin, toch? Maar gras maaien, bemesten, bekalken en bijknippen, daar heb je vast geen zin in? Dan kies je voor kunstgras! Kunstgras is wel een forse investering, maar vaak kan die gerust 10 jaar mee. En in die tien jaar heb je er weinig tot geen werk aan. Ideaal en bovendien is kunstgras áltijd mooi groen. Ook in de winter en herfst.

Let op welke tuinmeubelen je koopt

Hout is bijvoorbeeld geen slimme keuze. Alg hecht hier gemakkelijk aan, en wanneer het geregend heeft, duurt het lang voordat het opgedroogd is. Zink, metaal of kunststof tuinmeubelen zijn een slimmere keuze voor iemand die niet zo dol is op werken aan of in de tuin. Let ook op de schutting trouwens; ook hier geldt dat materiaalkeuze veel kan bijdragen aan het onderhoudsgemak van de tuin.

Planten die weinig liefde nodig hebben

Kies voor planten in je tuin, die weinig tot geen liefde en aandacht nodig hebben. Want wie niet van tuinieren houdt, wil natuurlijk niet wekelijks bezig zijn met het groen in de tuin. Welke planten en bloemen weinig onderhoud nodig hebben? Hier vind je er maar liefst 10!

Slim is ook om planten niet ín de tuin te planten, maar in een plantenbak. Of beter nog: in een bloempot op wieltjes. Want dan kun je de plant altijd gemakkelijk verplaatsen in de tuin, én hoef je geen echte grond in de tuin te hebben. Want dat neemt natuurlijk weer werk met zich mee.

Kies je bestrating slim

Beperk zo veel mogelijk de bestrating of betegeling in je tuin. Aan veel bestrating heb je namelijk ook veel onderhoud. Denk aan voegen krabben, alg verwijderen, vegen en bladeren verwijderen. De meest vervelende klus is waarschijnlijk wel het onkruid te verwijderen. Kies daarom voor bestrating die je kunt voegen. Zo voorkom je onkruid, en alg hecht zich niet zo gemakkelijk.