Foto: Houzz.com/Lynn Gaffney

Tips voor meer privacy in je tuin

Lekker buiten zitten in je tuin als het mooi weer is, in je eigen tuin.

En een tuin is een verlengstuk van je huis. Je wilt er rustig en beschut kunnen zitten zonder dat je gezien of ongemerkt bespied kan worden.


Inkijk en beschutting

Om je te beschermen tegen inkijk, betekent het dat je in de meeste gevallen toch iets van een schutting nodig hebt. Schuttingen schermen je af van de tuin van buren en/of de weg naast je huis. Maar je wilt je natuurlijk ook zo min mogelijk inkijk hebben van hogere woningen of verdiepingen met ramen die op jouw tuin uitkijken. Hoe doe je dat?

Beschutting

Behalve inkijk is beschutting in de tuin ook belangrijk. Beschutting beschermt je ook tegen de wind.  Ook dat kan je met een schutting creëren. Zeker als je die schutting combineert met een (gedeeltelijke) overkapping. Een pergola die je eventueel laat begroeien beschermt je prima van blikken van bovenaf, maar kan wel wat zon wegnemen. Een grote boom ook natuurlijk, maar die heeft tijd nodig om te groeien.

Welke schutting?

Bij een schutting heb je verschillende mogelijkheden.

Hout

De bekende geïmpregneerde houten schutting, is verkrijgbaar in verschillende soorten hout waar natuurlijk verschillende prijskaartjes aan hangen. Ook de breedte van de planken verschilt. Bij een afscheiding tussen buren wil je in de meeste gevallen een ondoorzichtige schutting. Maar er zijn ook variaties met dunnere planken waar je doorheen kan kijken. Die zijn dan weer meer geschikt om binnen je tuin een beschutte plek te maken.

Kunststof

Voor wie toch een houtlook wil, maar liever van wat duurzamer materiaal, die kan een composiet schutting kiezen.  Composiet bestaat voor ongeveer de helft uit kunststof. De andere helft bestaat uit houtvezels en/of  houtstof. Omdat kunststof beter tegen vocht kan dan hout en hout bestand is tegen alle mogelijke temperaturen, heb je met een composiet schutting het beste van allebei de eigenschappen in één.


 

Plant

Een beschutting van planten zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Je wilt natuurlijk een afscheiding die niet te breed wordt. Coniferen werden vroeger veel gebruikt, je ziet ze nu iets minder.

De ouderwetse heg is een mogelijkheid, maar je ziet nu ook hekwerken met gaas waar je klimop of haagbeuk tegen kan laten groeien. Neem in ieder geval een plant die groen blijft.

Als je die planten van kleins af aan plant, kan het lang duren voor je een ondoorzichtige hoge haag hebt. Je kan ze daarom ook kant en klaar kopen.

Steen

Een afscheiding van steen kan op verschillende manieren. Je kan natuurlijk een muur bouwen van baksteen of natuursteen, maar dat is wel erg massief. De afgelopen jaren zie je ook de korven gevuld met keien. Dat zijn een soort kooien die je met iedere kleur stenen, keien of grind kan vullen. Op die manier kan je ook met verschillende kleuren steen variëren.

 

 

Voor de variatie kan je natuurlijk om verschillende vormen combineren.