eigen bijdrage zorg

Wanneer betaal je een eigen bijdrage voor zorg?

Om zeker te zijn van de juiste zorg is het belangrijk om een passende zorgverzekering te hebben. Als inwoner van Nederland ben je verplicht om minstens een basisverzekering af te sluiten waarmee de belangrijkste zorgkosten worden gedekt. Maar soms moet je voor bepaalde ziektekosten ook nog een eigen bijdrage betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg en voor hoortoestellen. In dit artikel leggen we je precies uit hoe dit zit.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

De eigen bijdrage en het eigen risico worden soms met elkaar verward, maar dit zijn twee verschillende dingen. Het eigen risico is een vast bedrag per jaar wat vooraf wordt bepaald. Maak je zorgkosten, dan gaat dit eerst van je eigen risico af. Is je eigen risico op? Dan vergoed de zorgverzekeraar alles wat daarboven komt.

De eigen bijdrage is afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt. Het geldt alleen voor specifieke zorg uit de basisverzekering en uit de aanvullende verzekering, zoals bijzondere zorg, medicijnen of hulpmiddelen.


Van kunstgebit tot hoortoestel

De eigen bijdrage geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De bijdrage wordt vaak verrekend in een percentage maar soms ook in een vast bedrag. De volgende zaken vallen meestal onder de eigen bijdrage:

  • Orthopedische schoenen: een vast bedrag per paar schoenen
  • Medische contactlenzen: een vast bedrag per lens per jaar
  • Brillenglazen: een vast bedrag per glas per jaar
  • Kunstgebitten: een percentage van de kosten voor een volledig kunstgebit
  • Kraamzorg: een vast bedrag per uur
  • Hoortoestellen: een percentage van de kosten voor een hoortoestel
  • Bepaalde medicijnen: een vast bedrag per medicijn

Lees de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar door om te zien wat er allemaal onder de dekking valt en voor welke zorg je eventueel een eigen bijdrage voor moet betalen.

Betaling van eigen bijdrage

Wanneer jouw zorgverzekeraar de zorgkosten automatisch declareert ontvang je een een zorgkostenfactuur. Hier staat het exacte bedrag van jouw eigen bijdrage op aangegeven. Het kan soms even duren voor je de factuur ontvangt na je bezoek aan de zorgverlener, soms wel tot drie maanden. 


Ook kan het voorkomen dat je zowel een eigen bijdrage voor de ziektekosten moet betalen maar ook een deel van het eigen risico. In dat geval verrekent de zorgverzekeraar eerst de eigen bijdrage, daarna pas het eigen risico. Vraag bij jouw verzekeraar na hoe dit precies in zijn werk gaat, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.