bijbetalen

Goed verzekerd, toch een rekening: hoe kan dat?

We weten het allemaal: de kosten die je maandelijks maakt voor je zorgverzekering, die zijn best pittig. De premies zijn behoorlijk hoog, en zeker als je het bekijkt voor een heel gezin vormen deze een fors deel van de vaste lasten. Dan is het extra frustrerend als je na een behandeling van een zorgverlener tóch opeens een rekening op de deurmat aantreft. Hallo, ik betaal me toch rot aan die verzekering, hoe kan ik dan toch opeens een rekening ontvangen? Ben ik dan toch minder goed verzekerd dan ik dacht? De realiteit is dat het ontvangen van rekeningen voor zorgkosten in veel gevallen simpelweg niet te voorkomen valt, al kun je het risico natuurlijk wel verkleinen.

Er is een eigen risico

Iedere Nederlander is verplicht om zich tegen zorgkosten te verzekeren via de basisverzekering. De dekking hiervan wordt door de overheid bepaald en is, de naam zegt het al, echt de basis. Toch worden veel kosten die we jaarlijks maken hierdoor vergoed, denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de huisarts, bloedonderzoek of een consult bij een specialist in het ziekenhuis.

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Bij een deel van de zaken die wel vergoed worden, bij een groot deel zelfs, geldt een eigen risico van 385 euro. De eerste 385 euro die je jaarlijks aan kosten maakt, zal je dus zelf moeten betalen. Sommige zaken, zoals de huisarts, zijn hiervan uitgesloten, maar verder geldt dat er niet aan te ontkomen valt.



Zo kan het dus gebeuren dat je, goed verzekerd en al, toch een rekening op de deurmat aantreft na een bezoekje aan het ziekenhuis. Heel frustrerend, maar wettelijk geregeld. Onder het eigen risico kun je niet uitkomen. Wat verzekeraars je vaak wel aanbieden, is het eigen risico in termijnen betalen. De 385 euro wordt dan verdeeld over het jaar, vaak tegelijk met je maandelijkse premie, geïncasseerd. Zo voorkom je dat je onverwacht een hoge rekening op de deurmat aantreft. Heb je het eigen risico niet (helemaal) gebruikt? Dan stort je verzekeraar het gewoon weer terug.

De basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Naast het eigen risico zijn er meer manieren om toch met rekeningen geconfronteerd te worden. Ben je alleen verzekerd via het basispakket, dan zal je bijvoorbeeld voor de tandarts of de fysio zelf voor de kosten opdraaien. Maar ook als je hier aanvullende verzekeringen voor hebt afgesloten, betekent dit niet altijd dat zij alle kosten dekken. In veel gevallen zit hier een limiet op, en moet je daarboven alsnog zelf de portemonnee trekken. Over het algemeen geldt dat de duurste verzekeringen ook de hoogste dekkingen geven. Zorg er echter vooral voor dat de specifieke kosten die jij vaak maakt zo goed mogelijk vergoed worden, anders loop je het risico veel zwaarder verzekerd te zijn dan nodig is, en daardoor een onnodig hoge premie te betalen.