Welke CW klasse CV ketel is geschikt?

Je hebt er niet zo vaak mee te maken. Behalve als je een nieuwe CV ketel moet aanschaffen en dat is zo eens in de 12-15 jaar. Want zo lang gaat een CV-ketel gemiddeld mee.


De juiste ketel die geschikt is voor jouw huis en jouw manier van leven, zorgt voor comfort in huis. Het zorgt dat je huis aangenaam verwarmd kan worden en dat er altijd voldoende warm water is zodat de douche niet koud wordt als je even te lang douchet of dat de douche niet koud wordt als iemand in de keuken de kraan opendraait.

Hoe kies je een CV-ketel voor jouw huis?

Voor het kiezen van een CV-ketel zijn een aantal factoren van belang. Zo maakt het uit wat de grootte van je huis is. Heb je een vrijstaand huis dan heb je een grotere ketel nodig dan als je een flat of appartement hebt. Natuurlijk maakt het uit hoeveel vierkante meter je huis bestaat en ook het aantal mensen met wie je in huis woont is van belang.

Daarnaast maakt het uit wat voor douche je hebt. Een regendouche vraagt meer warm water dan een normale douche en zeker dan een waterbesparende douchekop. Als je daarnaast nog een bad hebt dat regelmatig gebruikt wordt, dan vraagt dat om grotere cv ketels.

Welke CW-klasse?

De CW-klasse van een CV ketel staat voor Comfort Warm Water. Het is een label afkomstig van het KIWA, het Keuringsinstituut voor Waterleiding Artikelen. Een CV-ketel dat een CW-label heeft, is gekeurd en voldoet aan de minimum eisen die worden gesteld op Europees niveau.

Er zijn 6 klassen. CW-1 is de laagste klasse en CW-6 de hoogste.


  • CW-1 is bijvoorbeeld vooral geschikt voor in de keuken en niet voor de badkamer.
  • CW-2 is geschikt voor een keuken en douche
  • CW-3 is geschikt voor de keuken of een douche of een klein bad (100 liter)
  • CW-4 is geschikt voor keuken of douche of bad. De CW-4 ketel levert iets meer warm water per minuut.
  • CW-5 is geschikt voor keuken, douche en bad en levert 17 liter water van 40° C per minuut en 10 liter water van 60° C per minuut. De keuken en douche en keuken en bad kunnen beperkt tegelijk gebruikt worden.
  • CW-6 levert 20 liter water van 40° C per minuut en 12 liter water van 60° C per minuut. Het is geschikt voor de keuken en douche of keuken en bad die je tegelijk kan gebruiken.