huis verkopen

10 dingen die je opknapt voor je je huis verkoopt

Zelf ben je gewend aan je eigen huis. Maar mensen die jouw huis voor het eerst zien, kijken er toch met andere ogen naar. Als je je huis wilt verkopen zijn er vaak dingen die jou misschien niet meer opvallen. Deze tips kunnen je helpen om je huis in tiptop conditie te brengen voor de verkoop.

1. Kijk kritisch naar de voorkant

Het eerste wat mogelijke kopers zien is de voorkant van je huis, de entree. Zorg dat het er aantrekkelijk uitziet. Heg geknipt, onkruid van het pad verwijderd, voordeur schoon en goed in de verf, enz.

2. Gebruik je neus

Gebruik je neus eens goed als je van buiten naar binnen komt. Ruikt het fris in je huis. Als je huisdieren hebt, heeft dit zeker extra aandacht nodig. Muffe of vieze geurtjes werken afstotend. De geur van vers gebakken brood schijnt juist heel aantrekkelijk te zijn.


3. Grote schoonmaak

Maak je huis schoon, en dan bedoelen we ook echt schoon. Poets plinten, stofzuig spinnenwebben van het plafond, maak roosters boven ramen schoon. Kortom, als je denkt dat alles schoon is, kijk dan nog eens extra. Het kan niet schoon genoeg zijn.

4. Rommel weg

Als je lang in een huis woont, verzamel je steeds meer spullen. Maar ruimtes die te vol staan worden daardoor onaantrekkelijk. De rommel trekt al snel meer aandacht dan de ruimte waarin ze staan. Hou daarom grote opruiming of pak overbodige spullen vast in als je ze niet weg wilt doen.

5. Persoonlijke spullen uit het zicht

Haal al te persoonlijke spullen weg. Foto’s, tekeningen, bijzondere of persoonlijke kunstwerken of opvallende meubelstukken. Mensen moeten zichzelf kunnen voorstellen dat zij in dat huis wonen en dat wordt moeilijker gemaakt door persoonlijke voorwerpen.


6. Zorg voor neutrale kleuren op de muur

Een muur verven is over het algemeen weinig werk. En het kan verschil uitmaken. Stel dat je een appelgroene muur hebt, en dat is nu juist de minst favoriete kleur van de persoon die komt kijken. Sommige mensen kunnen daar niet doorheen kijken en dan krijgt de kleur meer aandacht dan de rest van de ruimte. Met neutrale kleuren speel je altijd op safe.

7. Verwijder vlekken

Zelf ben je er misschien aan gewend maar het zal mensen die naar je huis komen kijken zeker opvallen. Vlekken op muren, naast deuren of bij de handvaten van deuren. Er zijn tegenwoordig van die handige verftesters, waarmee je kleine vlekken of strepen makkelijk kan wegwerken.

8. Check je huis op losse en kapotte dingen

Druppelende kranen, kapotte lampen, losse leuningen. Als je je huis te koop zet kan je ze maar beter even repareren. Benodigd gereedschap daarvoor vind je op de site van Mtools.nl. Geeft toch een betere indruk.

9. Zet een paar nieuwe planten neer

Niks ziet er zo fris uit als een nieuwe plant of een verse bos bloemen.

10. Verwijder alledaagse rommel

Haal lege flessen, rekken met schoenen, bergen jassen aan de kapstok, haarborstels, speeltjes van de hond, enz. weg uit het zicht. Als je je huis wilt verkopen, dan is het belangrijk dat je huis schoon, fris en er zoveel mogelijk als een toonzaal uitziet.