buiten sporten

Buiten sporten in de kou

Of je nu gaat sporten, boodschappen doen of gewoon een stukje gaat wandelen met of zonder hond, ook als het echt koud is ga je naar buiten.

Als het buiten vriest, hoef je echt geen last te hebben van de kou. Sterker nog: als je het koud hebt buiten, dan ben je niet goed aangekleed.

Hieronder een aantal tips om de kou te lijf te gaan:


1. Kleed je in laagjes

Het is in Nederland nooit te koud om te sporten. Maar je moet je er wel op kleden natuurlijk. Als je het te koud hebt, heb je niet goed aangekleed. Het meest effectief is soepele kleding in laagjes waarin je goed kan bewegen en die je toch beschermt tegen weer en wind. De kleding moet wel kunnen ventileren. De luchtlagen tussen de kleding hebben een isolerende werking. Zorg als het vriest, dat je huid zoveel mogelijk bedekt is.

Een open deur: vergeet je handschoenen niet.

2. Drink, ook als het koud is

Als je sport in de kou, merk je misschien niet hoeveel je zweet. De high-tech sportkleding absorbeert je zweet en zorgt ervoor dat je je droog blijft voelen. Je kan daardoor het idee hebben dat je nauwelijks of niet zweet. Drink dus voldoende, ook al heb je geen dorst.


3 . Warm langzaam op

Als het koud is, is het nog belangrijker om je lichaam goed op te warmen om blessures te voorkomen. Het beste kun je beginnen met een stukje wandelen of rustig fietsen om op te warmen. Als je eenmaal warm bent kun je een langzame looppas inzetten of wat sneller gaan. Dus niet meteen sprinten en voluit gaan, maar houd het rustig en laat je lichaam geleidelijk aan de lage temperatuur wennen. Dat is veel minder belastend voor je lichaam.

3. Niet overdrijven

Ga niet te lang door. Voor een beginnende sporter is 20-30 minuten buiten sporten in de winter, ruim voldoende voor een goede work-out. Ben je een geoefend sporter, ga dan maximaal 50 minuten sporten. Je voelt zelf wel wanneer het genoeg is geweest en stop altijd voordat het onplezierig wordt.

4. Vergeet prestaties

In de kou is je stofwisseling sneller, zodat je energiereserves (koolhydraten) eerder worden aangesproken. Je moet er niet van opkijken dat je over je normale afstand, ’s winters langer doet dan in de zomer.

5. Na afloop meteen droge kleren aan!

Als je een verkoudheid wilt voorkomen, moet je je meteen verkleden als je klaar bent. Beter 20 seconden met ontbloot bovenlichaam uitdampen op de parkeerplaats, dan 20 minuten met natte kleren in de auto zitten.

6. Sla je cooling-down niet over

Je spieren zijn ’s winters minder soepel. En je spiervezels worden wat korter, door de inspanning in de kou. Om blessures en spierpijn te voorkomen kun je je rek en strek oefeningen aan het einde van je workout het beste binnen doen, in een warme omgeving.