Checklist: bent u goed verzekerd?

Let in de toekomst op de volgende 5 punten bij het afsluiten van een zorgverzekering

Betaalt u nu maandelijks een hoge zorgpremie en wilt u weleens weten of u bij een andere verzekeraar een lager bedrag kunt betalen? Met een online zorgvergelijker checkt u vanaf eind november of u ergens anders terecht kunt voor een lagere premie.

  1. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Begin altijd bij de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt bij iedere verzekeraar hetzelfde maar wordt tegen verschillende premies aangeboden. Het enige waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de basisverzekering is welke zorgverleners gecontracteerd zijn. Let daarom goed op: kunt u met de verzekering terecht bij zorgverleners bij u in de buurt?
  1. pleisVervolgens gaat u de balans opmaken: voor welke zorg wilt u aanvullend verzekerd zijn? Doet u bijvoorbeeld veel aan sport, dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie een prettig idee. Bent u jaarlijks veel geld kwijt aan tandzorg, dan is een aanvullende tandartsverzekering verstandig. Maak altijd een berekening van uw jaarlijks geschatte kosten. Zijn deze kosten hoger dan de premie die u jaarlijks voor dit type zorg kwijt bent? Dan kunt u zich het beste aanvullend verzekeren.
  1. Nu heeft u als het goed is op een rijtje voor welke zorg u een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Vervolgens gaat u bekijken bij welke verzekeraar u de goedkoopste aanvullende dekking vindt tegen de voordeligste premie. De goedkoopste zorgverzekering vind u door de aanvullende dekkingen en bijbehorende premies te vergelijken.
  1. Heeft u de beste dekkingen gevonden bij een andere zorgverzekeraar dan de verzekeraar waarbij u de basiszorgverzekering af wilt sluiten? Geen probleem. De basisverzekering en de aanvullende verzekering hoeven namelijk niet bij dezelfde verzekeraar worden afgesloten.
  1. Bent u er helemaal uit? Zeg uw oude zorgverzekering dan op tijd op. Slechts één keer per jaar is het voor inwoners van Nederland mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Om over te kunnen stappen naar een andere zorgverzekering moet u voor eind december uw huidige zorgverzekering hebben opgezegd. Een nieuwe zorgverzekering is af te sluiten tussen eind november en eind januari.