ledlamp

Wat je moet weten over led lampen

Led verlichting werd in het begin niet door iedereen blij ontvangen. De gloeilamp bleef lange tijd populair tot hij officieel in de ban werd gedaan en nauwelijks meer verkrijgbaar is. Of je wil of niet, led-verlichting is het nieuwe normaal.

Led versus de gloeilamp

Led staat voor Light Emitting Diode. Een ledlamp werkt niet met een gloeidraad zoals de gloeilamp die op den duur doorbrandt. Led lampen worden niet of nauwelijks warm. Dit in tegenstelling tot de gloeilamp waarbij veel energie verloren gaat door de uitstralende warmte die wordt geproduceerd.

Een gloeilamp zet 10% van de gebruikte energie om in licht, en de rest in warmte. Een led lamp  zet 80% om in licht en wordt daarom nauwelijks warm. Een led-lamp zou 50 keer langer meegaan dan een gloeilamp.


Is de gloeilamp verboden?

Gloeilampen mogen nog wel verkocht worden in Nederland. Ze mogen alleen niet meer in Nederland en Europa geproduceerd worden en door Europese producenten op de markt gebracht worden. Uitzondering zijn de gloeilampen met een heel laag wattage zoals kerstverlichting en lampjes voor in de koelkast bijvoorbeeld.

Energiezuinig

De reden hiervoor wat natuurlijk het besparen van energie. Een Led lamp heeft een stuk minder energie nodig voor dezelfde lichtopbrengst.

De nieuwste ledlampen

De led lamp is uitgevonden in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In het begin was er alleen rood en groen licht mogelijk. Pas in jaren ’90 kwam daar ook wit en blauw licht bij. Sinds in 2009 de gloeilamp in de ban is gedaan is het aantal led lampen enorm toegenomen.


Voor iedere fitting een passende ledlamp

Er is tegenwoordig voor iedere lamp waar je vroeger een gloeilamp in deed, een passende ledlamp verkrijgbaar. De led lampen e14 vervangen de gloeilampen met een kleine fitting en de led lampen e27 vervangen de lampen met een grote fitting.

Minder Watt, meer licht

Ledlampen werken met andere wattages. Kocht je vroeger een gloeilamp van 25 Watt dan komt dat overeen met een ledlamp van 2 watt. Een gloeilamp van 75 Watt komt over een met een ledlamp van 10 Watt

Led lampen zijn veel goedkoper geworden

Een paar jaar gelden waren ledlampen nog behoorlijk prijzig in aanschaf. De laatste jaren zijn ze een stuk goedkoper geworden. En als je er rekening mee houdt dat ze een stuk langer mee gaan, zijn ze niet duurder dan de ouderwetse gloeilamp.

Alle kleuren licht

In het begin van de ledlamp was de kleur vooral blauw en kil. Dat maakte de lamp niet erg populair. Tegenwoordig zijn ledlampen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Van hele kille blauwe kleuren tot mooie zachte en warme kleuren.

Zo zijn er tegenwoordig ook full spectrum ledlampen met alle mogelijk kleuren van UV tot infrarood en alles wat er tussenzit. smartphone van kleur kan laten veranderen afhankelijk van je activiteit, stemming of omstandigheden.