eigen boot

Dromen van je eigen boot

Laatst bijgewerkt:

Nederland is een waterland en veel mensen dromen dan ook van een eigen boot. Lekker tochtjes maken op het water langs leuke plaatsen in binnen- en buitenland. Of misschien wil je ook graag op de boot kunnen slapen.


Eerst huren?

Tenzij je zeker weet dat het hebben van een boot iets voor jou is, is het ook een goed idee om eerst eens een paar keer een boot te huren. Zo kom je er precies achter wat wel en niet bij je past en of het wel echt iets voor je is. 

Welke boot past bij jou?

Voor je gaat nadenken over de aanschaf van een boot, moet je weten wat voor boot bij je past. Dat hangt deels ook af van het budget dat je te besteden hebt. Behalve je budget zijn er nog wat afwegingen.

Stel jezelf de volgende vragen

  • Wil je een nieuwe boot of een tweedehands?
  • Wil je een zeilboot of een motorboot?
  • Wil je alleen op de binnenwateren varen of wil je ook de zee op?
  • Heb je een vaarbewijs nodig?
  • Waar ga je de boot stallen?
  • Hoeveel onderhoud heeft de boot nodig?

Navigeren op het water

Het is belangrijk dat je altijd precies weet waar je je bevindt op het water. Om te weten welke kant je op moet, maar ook om te weten waar bruggen en sluizen zijn bijvoorbeeld.  Moest je vroeger vooral op je kompas vertrouwen, tegenwoordig zijn er geavanceerde navigatiemiddelen. Een soort TomTom voor op het water zeg maar. Neem daarvoor eens een kijkje bij de navigatie apparatuur van NauticGear.nl. Je zal zien dat je het zo gek kan maken als je zelf wilt. Je kan er zelfs vissen mee opsporen.

Veilig het water op

Een boot, hoe leuk ook, brengt extra risico’s met zich mee. Niet alleen moet je de boot kunnen besturen in weer en wind. Je moet ook op de hoogte zijn van de verkeersregels op het water. Voor boten die minder lang zijn dan 15 meter niet harder kunnen dan 20 km per uur, heb je geen vaarbewijs nodig. Maar je moet wel de regels op het water kennen. Wie wijkt voor wie uit bijvoorbeeld?