huis kopen

Een nieuw huis kopen. Hoe regel je de hypotheek?

Als je een ander huis wilt, kun je gaan huren of kopen. Maar de allermooiste huizen zijn meestal koopwoningen. En als je een koopwoning wilt aanschaffen, zal je meestal een hypotheek nodig hebben. Dat is niets nieuws.

Nieuwe regels

Een hypotheek is een lening waarbij je als huiseigenaar, de geldgever het recht geeft om je huis te verkopen als je niet meer kunt of wilt terugbetalen. De regels voor het “krijgen” van een hypotheek zijn sinds de crisis flink aangescherpt, omdat veel mensen door hun hoge woonlasten in de problemen zijn gekomen. Je krijgt nu niet meer zomaar een lening voor een huis.

Hoewel de verstrekkingsnormen nog steeds simpel zijn, kun je geen droomhuis meer kopen zonder een stabiel inkomen, een goede reputatie en flink wat eigen geld.


Meer eigen geld

Als je een eigen huis wilt kopen tegenwoordig, moet je minimaal 10% tot 15% meebrengen aan eigen geld. Anders krijg je het niet meer gefinancierd. Iets meer, is als buffer natuurlijk beter. Denk aan de nodige aanpassingen en woonwensen die je zou willen laten uitvoeren. Zeker bij nieuwbouw is aanleg van een tuin, een schutting, een oprit en dergelijke al gauw een grote kostenpost die in de tienduizenden euro’s loopt. Om van een nieuwe inrichting nog maar te zwijgen.

Inkomen en onderpand

Een geldverstrekker zoals NIBC Direct kijkt in principe naar drie dingen:

a. Is er genoeg inkomen om de lening terug te betalen?


b. Is het huis genoeg waard om snel en goed te verkopen?

c. Is de aanvraag volledig, eerlijk en correct ingevuld?

Alle antwoorden positief beantwoord

Als het antwoord op alle drie vragen positief is, heeft de bank toestemming van de toezichthouder (AFM) om de lening te verstrekken. En eigenlijk is dat ook heel logisch vanuit het perspectief van de bank, want banken moeten heel voorzichtig zijn. Ze verstrekken jouw lening in principe met geld van andere klanten (spaarders en beleggers).

Eén van de antwoorden negatief beantwoord

Als één van de antwoorden op deze vragen negatief is, moet er ofwel meer eigen geld worden ingebracht (een belegging worden vrijgemaakt of worden verpand), een borgstelling worden geregeld (iemand die tekent dat hij/zij instaat voor de betaling als het misgaat), of je moet gewoon een minder duur huis kiezen. En huren kan ook altijd.

Maar op zich is de rente nog steeds erg aantrekkelijk om te lenen.