een twee huis

Een tweede huis

Veel huizenbezitters dromen van een tweede huis. Om lekker op vakantie te gaan. Of om te verhuren voor extra inkomsten. Misschien wel voor de mantelzorg voor je vader of je moeder. En denk ook eens aan al die heerlijke weekendjes weg!

Tweede huizen zijn in. Er worden zelfs beurzen voor georganiseerd en er zijn gespecialiseerde makelaars voor.

Maar hoe dan ook, een tweede huis aanschaffen, kost altijd geld.

Niet aftrekbaar

Omdat wij in Nederland een systeem hebben waarin alleen de rente over de lening van het eerste huis (de eigen woning) aftrekbaar is, is de rente over een hypotheek voor een tweede huis niet aftrekbaar. Belangrijk om te weten. Maar daar staat tegenover, dat alle huuropbrengsten van je tweede huis onbelast zijn.

Wat kost dat?

Het kan natuurlijk altijd duurder, maar als je een vakantiebungalow “as is” gaat kopen op een vakantiepark, ben je ongeveer € 160.000,- tot € 200.000,- kwijt en kun je weinig meer veranderen aan je persoonlijke wensen en omstandigheden. Maar dan heb je wel alles in nieuwstaat met een eigen lapje grond. Meteen klaar.

Een mooi stuk onbebouwde grond waarop je eigen vakantiebungalow kunt plaatsen, koop je misschien al voor € 15.000,- tot € 35.000,-. Je mag daar niet het hele jaar wonen, maar je mag dat wel bijna het hele jaar verhuren en er op recreëren.

Als je daarop zelf een mooie woningunit laat bouwen, ben je al snel nog eens € 40.000,- kwijt, inclusief gas, water en licht aansluitingen plus afwerking, verwarming en isolatie van binnen. Want als je een van deze aansluitingen achterweg laat, is je 2e woning niet meer dan een veredelde schuur, die je niet kunt bewonen en zeker niet kunt verhuren.

Goedkoper alternatief

Als je een tweede huisje betaalbaar wilt houden, kun je het natuurlijk ook opdelen. En zo je maximale rendement behalen. Je kunt je afvragen: wat voor huisje zoek ik  en waar ga ik dat neerzetten?

Om met die eerste vraag te beginnen: er zijn huisjes zat in iedere prijsklasse. Nieuw en tweedehands. Kijk eens naar stekelbos.nl. Voor € 10.000,- tot € 25.000,- ben je al klaar als je wilt. Daar komen wel nog transport- en plaatsingskosten bij. Maar dan heb je wel precies wat je wilt.

En wat die tweede vraag betreft: Google maar eens op “tweede huis”. Locaties zat. Als je het slim aanpakt, kun je dus al voor € 50.000,- een tweede droomhuis hebben.