Je eigen meubelen ontwerpen

Soms heb je een heel duidelijk idee wat voor soort meubel je wilt op welke plaats. Dat is aan de ene kant fijn omdat je precies weet wat je wilt.  Maar het kan tegelijkertijd ook heel lastig zijn. Want zie maar eens een meubel te vinden wat precies aan jouw beeld voldoet. Dat kan een lange zoektocht worden. Bovendien is het ook vaak nog eens zo, dat als je al een bepaald beeld hebt, je ook niet zo snel genoegen wilt nemen met iets anders.

Je eigen meubelen ontwerpen

Het voordeel van het ontwerpen van je eigen meubelen, is dat je iets unieks krijgt dat precies aansluit bij je smaak en letterlijk en figuurlijk past in je huis. Maar hoe breng je zo’n idee dat je in je hoofd hebt, over op iemand anders?

Als je een beetje kan tekenen is het eenvoudig. Je maakt dan gewoon een schets, als het even kan met de juiste maten erbij. Vind je dat lastig, dan kan je een plaatje of foto zoeken van een meubelstuk dat er het dichtst bij in de buurt komt.


Zelf maken of laten maken?

Je meubelen ontwerpen is natuurlijk van een heel andere orde dan zelf je meubels maken. Om je eigen meubels te maken heb je de nodige handigheid, gereedschap en ervaring nodig. Heb je dat niet, dan is het beter om met je idee naar een ervaren meubelmaker te gaan.

Bij een bedrijf als Tabledusud bijvoorbeeld, kan je veel houten meubelen kant-en-klaar kopen. Daarnaast kan je ook zelf een vorm tafelblad kiezen met een onderstel of poten naar keuze. Maar je kan daar ook je eigen ontwerp op maat laten maken.


Variëren met de afwerking

Heb je een houten meubel kant-en-klaar of op maat laten maken, dan kan je met de afwerking ervan nog heel wat variatie aan brengen. Door een gekleurde lak of beits te kiezen kan je het hout een hele lichte, b.v. white wash look geven of juist een hele donkere kleur geven. Ook de keuze voor een supermatte lak of een glanzende lak kan een meubelstuk een heel ander uiterlijk geven.