varen met sloep

Het water op, maar met welke boot?

Wie dichtbij het water woont of bij goed weer graag het water opzoekt, wil misschien meer dan alleen aan de kant blijven zitten. Als je ook echt het water op wilt, dan heb je een boot nodig. Maar welke boot past bij jou?

Soorten boten

Bij je keuze van een boot maakt het uit of je op een meer, rivier of op de zee wilt varen. Boten verschillen in grootte en lengte. In grote lijnen kan je boten indelen in drie groepen:

  • Ongemotoriseerd – boten zoals kano’s, gondels, kajaks, roeiboten enz.
  • Zeilboten – boten die bewegen door de wind in de zeilen
  • Motorboten – Boten voorzien van een motor

Open of met kajuit?

Je kan motorboten nog onderscheiden naar boten die open zijn of motorboten die een kajuit hebben. Open motorboten zijn bijvoorbeeld sloepen. Bekijk hier als bijvoorbeeld de Antaris sloep. Boten met een kajuit zijn bijvoorbeeld motorjachten.

Welk water wil je op?

Met de meeste open boten en kleine gemotoriseerde boten mag je alleen op binnenwateren varen. Als het goed is, is je boot voorzien van een bouwersplaatje met een CE-markering. Met zo’n plaatje weet je zeker dat je boot voldoet aan de Europese eisen van de wet Pleziervoertuigen. Op het bouwersplaatje staat vermeld voor hoeveel personen de boot geschikt is en de letters geven aan op welke wateren en met welke windkracht je met je boot kan varen.

ADe categorie ‘oceaan’ voor windkracht 8 en hoger, en golven hoger dan vier meter.
BDe categorie ‘offshore’ tot windkracht 8 en golven tot vier
meter.
CDe categorie ‘binnenwateren’ tot windkracht 6 en golven tot twee meter.
DDe categorie ‘beschutte binnenwateren’ tot windkracht 4 en golven van dertig centimeter.

De meeste mensen die voor hun plezier een stukje willen varen zullen er niet aan denken om zelf de zee op te gaan. De binnenwateren bieden genoeg mogelijkheden voor de pleziervaart of voor mensen die willen vissen. Je hebt dan al gauw genoeg aan een kleine boot al dan niet met motor en/of kajuit.

Vaarbewijs nodig?

Als je boot minder dan 15 meter lang is én bij vol gas niet harder gaat dan 20 km per uur, dan heb je geen vaarbewijs nodig. Dat betekent dus dat je voor een rubber bootje met motor die harder gaat dan 20 km/uur je wel een vaarbewijs nodig hebt.