Hoe kies je de juiste stacaravan?

Je hebt besloten dat je een stacaravan wilt aanschaffen, je bent gevallen voor de onweerstaanbare combinatie van campinggevoel en comfort en ziet jezelf al helemaal opladen in jouw eigen plekje in het groen. Met alle vrijheid en flexibiliteit die een stacaravan biedt, is het niet gek dat veel mensen ervan dromen. Toch is het belangrijk dat je er goed over nadenkt voor je er zomaar een aanschaft. Dat keuzes maken niet makkelijk is, blijkt wel uit de hoeveelheid advies die coaches online geven. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten wanneer je van plan bent een stacaravan aan te schaffen, zodat je een berekende keuze kan maken.

1. Breed of smal

Er zijn in principe twee basistypes stacaravans waar je tussen kunt kiezen. Er is de stacaravan met dubbele breedte en de stacaravan met enkele breedte. Wanneer je van plan bent vooral alleen, of met z’n tweeën, gebruik te maken van de stacaravan, is enkele breedte voldoende. Deze zijn smaller van binnen en de kamers zijn niet met een gang van elkaar gescheiden. Wanneer je van plan bent er vaker, met meer mensen, te slapen, is het verstandig om een stacaravan met dubbele breedte te kiezen.

2. De extra’s

Het leuke van je eigen stacaravan, is dat je hem helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. De keuze is reuze, van volledig uitgedoste varianten met een veranda en een open haard tot eenvoudige, tweedehandsexemplaren, je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. De prijs is grotendeels afhankelijk van de extra’s die je laat inbouwen. Dit kunnen watervoorzieningen zijn, maar ook bijvoorbeeld het isoleren van de muren en de vloeren. Een geïsoleerde caravan blijft in hete zomers en koude winters beter op temperatuur. Een andere fijne extra, is het toevoegen van een kachel of zelfs vloerverwarming. Vind je duurzaamheid belangrijk? Dan zou een roestvrijstalen tank, die is ontworpen om regenwater op te vangen, iets voor jou kunnen zijn. Ben je graag in de keuken? Dan is een afzuigkap of vaatwasser een fijne toevoeging.


3. De plek

Misschien nog wel belangrijker dan de stacaravan zelf, is de plek waar je hem neerzet. Hier is al veel over geschreven in onze rubriek over reizen. Dat kan een kleinschalige natuurcamping zijn, midden in het bos of juist een recreatiepark waar altijd iets te doen is. Je kunt een stuk grond huren, maar het is ook mogelijk om een plekje te kopen. Wanneer je hebt besloten waar de stacaravan komt te staan, is het tijd om deze daar te plaatsen. Hiervoor heb je een transporteur nodig. De kans is groot dat de verkoper, waar je de stacaravan gekocht hebt, ook zakendoet met een bepaalde transporteur.

4. Het koopproces

Het hebben van een stacaravan mag je leven dan wel makkelijker maken, de aanschaf ervan vergt tijd en moeite. Het begint ermee dat je op zoek moet naar een betrouwbare verkoper. Op het gebied van deskundigheid, assortiment en persoonlijk advies is Lacet een goede optie. Dat is al meer dan 30 jaar een van de meest gerenommeerde stacaravandealers van de Benelux. Wanneer je een verkoper hebt gekozen, kan je een schriftelijke offerte aanvragen. Wees vervolgens niet bang om te onderhandelen, hier is in de meeste gevallen wel ruimte voor.

5. De kosten

Naast de aanschaf van de stacaravan en de eventuele huur van de grond, zijn er nog een hoop andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo is er de overdrachtsbelasting, deze is zo’n 6% van de koopprijs. Daarnaast is er de onroerendezaakbelasting, deze geldt alleen wanneer je de grond waar de stacaravan op staat hebt gekocht. In sommige gemeentes betaal je ook toeristenbelasting. Tot slot is er de forensenbelasting. Deze laatste hoef je alleen te betalen wanneer je meer dan 90 dagen per jaar in de stacaravan doorbrengt. Het kan zomaar dat de verkoper je vraagt of je de belastingen, garanties en verzekeringen in de prijs van de stacaravan wilt opnemen. Dat klinkt misschien verleidelijk maar je bent een stuk goedkoper uit wanneer je dit zelf regelt. Voor tips over geldmanagement kan je meer lezen in de categorie geld.


Een stacaravan levert je jarenlang plezier op, maar het aanschafproces kost, zoals je hierboven leest, even wat tijd. Maar laat je niet ontmoedigen, want wat is nou lekkerder dan jouw eigen stressvrije plekje, ver weg van het drukke, alledaagse bestaan.